ca

Editen el primer llibre de receptes específic per a malalts d’ alzhèimer a España.

 

Millorar la qualitat de vida dels pacients amb Alzheimer i ajudar a alentir la progressió de la malaltia és l’objectiu de ‘Alimentació sana en la Malaltia d’Alzheimer’, el primer llibre editat a Espanya de receptes específic per als afectats, que s’ha presentat avui a Huelva.

En ell han treballat, colze a colze, especialistes en diverses disciplines de l’Hospital Infanta Elena, investigadors de la Universitat Pablo d’Olavide, així com a professionals i membres de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer i Altres Demències de Huelva, al costat de reconeguts cuiners d’Andalusia.

La presentació ha anat a càrrec de l’autor i especialista en Medicina Interna i Expert en Nutrició Clínica de l’Infanta Elena, Juan Ignacio Ramos-Clemente, qui ha estat acompanyat, entre altres, per la secretària general de Salut Pública de la Conselleria de Salut, Josefa Ruiz.

Ramos-Clemente ha destacat que es tracta del primer d’aquestes característiques que veu la llum a tot Espanya, compta col·laboració de Nutricia Advanced Medical Nutricion, i els beneficis de la seva venda aniran destinats íntegrament al moviment associatiu andalús.

Així mateix, ha remarcat que el text pretén servir de guia pràctica als familiars i pacients que s’enfronten a aquesta malaltia des de les primeres fases de la mateixa, per tal d’oferir informació veraç i contrastada sobre els últims avenços científics sobre alimentació a pacients amb Alzheimer, tenint en compte que més de la meitat dels afectats acaba presentant algun dèficit nutricional al llarg del procés.

La publicació ofereix informació general sobre aquells aliments més beneficiosos per al pacient amb Alzheimer que no han de faltar en la seva dieta, a més d’incloure consells pràctics sobre la forma d’abordar el moment del menjar en les diferents fases de la malaltia, com ha de ser la cistella de la compra i, sobretot, com preparar els aliments de la forma més adequada, a través de les diferents receptes que han ofert els cuiners participants seguint les indicacions dels experts.

Des de la Conselleria de Salut s’ha posat en valor la importància d’un llibre que neix del treball conjunt entre el moviment associatiu, l’Administració sanitària i la Universitat, per tal de fer front a una patologia que afecta ja a prop de 700.000 persones en Espanya i més de 90.000 a Andalusia, unes xifres que s’espera que es dupliquin el 2050, i de la qual es coneix que hi ha una important relació entre l’alimentació i l’evolució de la malaltia.

En aquest sentit, cal no oblidar que ja en les primeres fases de la malaltia s’ha detectat que el 15-30% dels malalts afectats presenten una pèrdua de pes, si bé en les fases avançades, 2 de cada 3 pacients poden presentar alteracions en la deglució que els impedeixen alimentar-se correctament.

  

Fuente: La Vanguardia. EFE