ca

Efecte placebo: què es, com funciona i per què pot ser molt útil.

 

És bastant segur que ho hagis llegit: “en tal investigació es va provar X fàrmac en dos grups, un d’ells va rebre un compost placebo i l’altre el principi actiu”.

El placebo en els experiments científics és una espècie de segell de qualitat: per demostrar que un fàrmac o un procediment en realitat funciona es comparen els resultats dels dos grups, si les dades apunten a resultats semblants, aleshores possiblement el fàrmac no sigui efectiu.

I es fa així precisament per salvaguardar-nos de la nostra pròpia naturalesa humana, que quan vol pot. Sense aquest disseny d’investigació mai sabríem si un fàrmac en realitat funciona o és només la nostra ment la que està fent la feina per les farmacèutiques.

El placebo i la seva conseqüència més famosa, l’efecte placebo, són part del nostre dia a dia. Mai t’has pres un fàrmac que et va donar una amiga per al mal de coll i després t’has assabentat que no té res a veure amb aquesta finalitat? I lo bé que t’havia anat!

 

¿QUÈ ÉS EL PLACEBO?

Per si encara et queden dubtes: el placebo és el procediment o fàrmac que s’empra simulant ser un tractament, però que en realitat no està dissenyat per provocar cap canvi sobre la malaltia en si.

La persona que rep el placebo no sap què se li està administrant. Clàssicament s’associa el placebo amb píndoles de sucre, a causa que és comú que s’empri la lactosa, un tipus de sucre, per elaborar-les.

 

QUÈ ÉS L’EFECTE PLACEBO?

És l’efecte que provoca l’administració d’un placebo. Són canvis tant psicològics com fisiològics que estan responent no a l’efecte directe de la substància o el procediment en si (que ja hem dit que estan dissenyats per no fer res), sinó a mecanismes psicològics que, al seu torn, sí arriben a provocar canvis fisiològics mesurables.

Perquè sí, l’efecte placebo és tan real com l’ibuprofè. No existeix simplement perquè les persones expressen en una enquesta sentir-se millor. És que quan se li fan proves objectives estan millor!

 

NO OBLIDIS l’efecte nocebo.

Sí, perquè si tenim expectatives positives sobre un tractament, també podem tenir-les negatives. I és així quan, més que beneficis, impedim l’acció d’una teràpia o, fins i tot, s’arriben a tenir reaccions adverses.

 

QUÈINS MECANISMES PSICOLÒGICS EXPLIQUEN L’EFECTE PLACEBO?

L’efecte placebo en psicologia s’ha estudiat molt. S’han identificat dos mecanismes principals que de certa manera ho justifiquen:

Les expectatives: s’ha observat que mentre grans són les expectatives de curació d’una persona, més fort és l’efecte placebo.

Es diu que si un fàrmac s’aplica sense que una persona tingui consciència d’això, aquest resulta molt menys efectiu. El ritual que envolta a un tractament és tan necessari com la teràpia en si.

El mateix fet d’estar en un ambient terapèutic, de comptar amb l’orientació de professionals de la salut, de desitjar estar millor fa que la persona posi expectatives positives sobre el tractament. El cervell fa la resta, ara t’expliquem com.

L’anomenat aprenentatge per condicionament: és una teoria molt coneguda entre psicòlegs i pedagogs, però amb aquest article venim a ser directes, no a parlar dels gossos de Pávlov.

El condicionament essencialment vindria a dir que el placebo funciona perquè durant tota la vida hem après que una pastilla o procediment mèdic ofereix alleujament. És la nostra resposta “natural”, per dir-ho d’alguna manera.

Altres factors que semblen influir en l’efecte placebo és la via d’administració del compost (en el cas més comú, que recordem que també pot ser un procediment); els fàrmacs per via endovenosa generen un efecte més notable, la relació amb el metge; si aquest és més suggestiu i proper l’efecte placebo serà més gran o fins i tot, la forma de la píndola.

 

FISIOLÒGICAMENT, QUÈ EXPLICA L’EFECTE PLACEBO?

Això és el més interessant de l’efecte placebo i parla del poder de la nostra ment. Amb només creure que estem rebent un tractament efectiu, varia el nivell de multitud de substàncies cerebrals.

Aquestes substàncies, anomenades neurotransmissors, justifiquen en bona part perquè l’efecte placebo és tan efectiu, per exemple, contra el dolor. S’ arriben a realitzar intervencions quirúrgiques senzilles sense anestèsia gràcies a l’efecte placebo. 

 

I SI FUNCIONA, IMPORTA PER QUÈ?

Doncs sí, aquest és un raonament bàsic que tots podem fer-nos. Si l’efecte sobre determinats símptomes és real, què importa si és placebo o és una altra cosa? Hi ha professionals que defensen la utilitat d’aquest fenomen.

Per exemple, el professor afiliat de la Universitat de HarvardTed Kaptchuk, explicava recentment en un article publicat per aquesta institució, que l’efecte placebo pot usar-se per aconseguir beneficis en malalties en les que els neurotransmissors juguen un paper fonamental, no així en altres mals com el càncer, on hi ha molts pseudocientífics intentant fer fortuna.

I és aquí és on hi ha una de les respostes claus a la pregunta de, si funciona què hi fa si és placebo o és una altra cosa?

Importa quan una farmacèutica o qualsevol altra empresa o persona intenta vendre per milers d’euros un procediment o substància que és poc més que un teatre o sucre.

Importa quan es promet efectivitat davant mals tan greus com un càncer o una demència, portant a persones desesperades a abandonar els tractaments mèdics que se li han pautat.

Què si parlo de l’homeopatia? Sí i no. Els detractors de l’homeopatia diuen que és efecte placebo pur i dur. I la ciència sembla donar-los la raó.

D’altra banda, el professor Kaptchuk apunta que bona part del que aconseguim dia a dia és gràcies a l’efecte placebo Realment el te verd li plau tant al teu cos? ¿Aquest ibuprofè és tan bo per a gairebé tot? No ho sabràs mai, perquè la teva ment pot estar donant un cop de mà…!

 

 

Font: Dunia Chappotin, infotiti.com // traducció al català X.R.