ca

El 70% de cuidadors de persones amb Alzheimer està en risc de malaltia.

 

Madrid. (Efe) .- El 70 per cent dels cuidadors no professionals de persones amb Alzheimer està en risc de patir trastorns orgànics i fisiològics a causa de la sobrecàrrega, i els més freqüents són d’origen muscular, malalties cardiovasculars, problemes respiratoris i gastrointestinals.

Aquests són algunes de les dades que ofereix, en el Dia Mundial de l’Alzheimer, la fundació Vianorte-Llacuna que adverteix a més que molt pocs d’aquests cuidadors van a consultes mèdiques fins que no és estrictament imprescindible.

La taxa d’incidència de malaltia en els cuidadors de persones amb Alzheimer és molt més alta que a la resta de la població, però a més aquests tenen dificultat per conciliar la cura al major amb la seva faceta familiar i social.

El 54% dels cuidadors descuiden o abandonen les atencions que donaven a altres familiars, i el 33% abandona la cura personal, com la perruqueria o l’alimentació, i mostra menys interès per altres activitats.

Davant d’aquesta situació, molts d’ells se senten desbordats -fins al 69% afirma sentir-se així- i reclamin assessorament per realitzar aquestes cures. Per això, segons Eduardo Hernández d’Armijo, director general de la fundació, cal facilitar que els cuidadors puguin conciliar la vida familiar i laboral amb la cura de les persones que pateixen alzheimer.

 

La malaltia oblidada

La malaltia d’Alzheimer és la forma de demència més freqüent entre la gent gran, afecta unes 600.000 persones a Espanya i, en un 80% dels casos, són les famílies les que assumeixen en solitari la cura i les despeses generades per aquests malalts davant l’oblit institucional.

Amb motiu del Dia Mundial de la Malaltia d’Alzheimer, la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) ha advertit que en els propers 35 anys el nombre de persones afectades per aquesta patologia a Espanya podria ascendir a més de 1,5 milions a causa de l’envelliment de la població.

Aquesta demència és, a més, una de les principals causes de discapacitat i la malaltia crònica que provoca major dependència -per sobre d’altres com l’ictus, la malaltia de Parkinson o les malalties vasculars,.

En aquest sentit, la SEN destaca que en el 80% dels casos són els familiars els que es fan càrrec de la cura del pacient amb alzheimer que necessita, de mitjana, unes 70 hores setmanals de cures, el que provoca que un 75% de els cuidadors pateixi estrès i un 50% depressió.

Quant als costos, la major part dels afronta la família del pacient -87% – enfront del 13% assumit per fons públics. “L’Alzheimer és una malaltia familiar, ja que el nucli social proper és el que ha d’atendre a aquestes persones”, afirma la coordinadora del Grup d’Estudi de Conducta i Demències de la SEN, Sagrario Manzano en un comunicat.

Per aquesta raó, aquesta neuròloga creu que no només cal implementar programes globals que permetin un diagnòstic precoç, sinó començar a abordar la malaltia des d’un enfocament multidisciplinari que abasti no només al malalt, sinó també als cuidadors.

En aquesta mateixa línia, la Fundació Alzheimer Espanya (FAE) destaca que per cada pacient diagnosticat hi ha dues persones en el seu entorn afectades per la situació. “L’Alzheimer és una malaltia que no només canvia la vida d’aquells que la pateixen, sinó també la dels seus familiars, ja que després del diagnòstic es converteixen en cuidadors que dediquen una mitjana de sis hores al dia al seu familiar”, recorden.

Entre les iniciatives ciutadanes que es dirigeixen als poders públics per reclamar una major atenció a aquests malalts i les seves famílies, destaca la petició posada en marxa a través de la plataforma change.org per Pablo Barredo, president de la Fundació Diari d’Un Cuidador, i que acumula més de 115.000 signatures.

En ella, es reclama als partits polítics un compromís per incloure en les seves propostes electorals un Pla Nacional d’Alzheimer i altres demències en què es contempli tant als malalts com als seus cuidadors, a més d’un desenvolupament de millores en l’actual Llei de Dependència.

Barredo, que va ser cuidador d’un malalt d’alzheimer, assegura que en la majoria de les ocasions, la dedicació a aquestes persones és tan absorbent que porta al cuidador a patir depressió, aïllar-se i patir exclusió social un cop mor el seu ésser estimat.

Sobre la cura de la figura del cuidador, la doctora Marisa Navarro, expresidenta de l’ONG Medicus Mundi de València, aconsella en el seu llibre La medicina Emocional que aquestes persones portin una vida saludable, amb una bona alimentació, exercici físic, vida social activa i cura mental.

Reconeix, però, que és una tasca complicada “si no compten amb el temps necessari, ja que els propis malalts dependents solen absorbir-ho tot i” si els cuidadors no compten amb ajuda, poc podran fer “.

Actualment, es diagnostiquen a Espanya 40.000 nous casos d’alzheimer cada any. No obstant això, entre un 30 i un 40% dels casos podrien estar sense diagnosticar i, a més de la pèrdua de memòria, altres símptomes de la malaltia són la dificultat en la comunicació, problemes per entendre o identificar els objectes, desorientació, pèrdua de interès o canvis d’humor bruscos.