Sabies que el colesterol cerebral representa el 25% de la quantitat total de colesterol del cos humà? Doncs sí, el cervell necessita mantenir una quantitat estable de colesterol al llarg de la nostra vida per funcionar adequadament.
Quan els mecanismes que mantenen aquest equilibri comencen a fallar (cosa que pot passar amb l’envelliment), la nostra memòria es veu afectada. Però hi ha més.
Segons una nova investigació publicada a la revista Nature Chemistry i realitzada per científics de la Universitat de Cambridge, al Regne Unit, i de la Universitat de Lund, a Suècia, el colesterol cerebral és capaç d’accelerar l’agregació de substància beta amiloide, un els signes clàssics de la malaltia d’Alzheimer.
Això sí, el colesterol que hi ha al cervell no depèn del colesterol que hi ha en altres parts del cos perquè aquest, el colesterol perifèric, no pot accedir al encèfal.
COM ES RELACIONA EL COLESTEROL AMB EL ALZHEIMER?
Tot i que els nivells de colesterol cerebral no depenen del colesterol en sang, sí que s’ha trobat que les persones que tenen “el colesterol alt” presenten un risc més elevat de demència, possiblement a causa de mecanismes vasculars.
Un cos d’investigació que ja va sent bastant extens apunta que hi ha una relació entre el colesterol i Alzheimer, tant del colesterol que està fora del cervell com del colesterol que sí forma part de la membrana de les neurones.
Per exemple, un estudi va trobar que en les persones amb Alzheimer els nivells de colesterol en sang són fins al 10% superiors als de persones sanes de la mateixa edat.
És més, el factor de risc genètic més conegut de l’Alzheimer, l’anomenat apoE4, és una variant d’un gen que intervé en el metabolisme dels lípids, el colesterol inclòs.
Fins ara se sabia que aquesta relació existia, ara bé, el que no es tenia molt clar és quin mecanisme exacte pot explicar el vincle.
La investigació recentment publicada ve a afegir una mica de claredat a aquest tema, identificant que, almenys el colesterol cerebral, pot accelerar la formació d’agregats de substància beta amiloide.
QUÈ ÉS LA BETA AMILOIDE?
La beta amiloide és una substància, una proteïna, que està normalment en el nostre cervell en forma soluble, de manera que el cervell es pot desfer d’ella sense més complicacions.
El que succeeix en l’Alzheimer és que diferents formes d’aquesta substància es comencen a unir i formar unes plaques insolubles, de les quals el cervell ja no pot lliurar-se.
Aquestes plaques, popularment conegudes com plaques amiloides, impedeixen que les neurones es comuniquin entre si i desencadenen una sèrie de processos en cascada que acaben provocant neurodegeneració i Alzheimer (almenys fins que es demostri el contrari).
QUIN ROL JUGA EL COLESTEROL EN AQUEST PROCÉS?
Segons l’observat, el colesterol contribueix al fet que els fragments de beta amiloide s’uneixin i accelera aquest procés d’agregació, resultat que a més d’un li portarà a preguntar-se: disminuir els nivells de colesterol cerebral tindrà un impacte positiu sobre la malaltia?
No obstant això, recorda: el colesterol és massa important per al nostre cervell i el problema, més que el seu excés o dèficit, sembla estar la desregulació del seu equilibri.
Un dels autors de l’estudi, el professor Michele Vendruscolo, ho deixa bastant clar:
“La pregunta per a nosaltres ara no és com eliminar el colesterol del cervell, sinó com controlar el paper del colesterol en la malaltia d’Alzheimer a través de la regulació de la seva interacció amb la beta-amiloide “
Per Vendruscolo i els altres investigadors que van participar en l’estudi, aquest no és l’únic factor que influeix en la formació d’agregats de beta amiloide, però sí que tenen per segur que és un d’ells.
font: infotiti.com