ca

El consum prolongat de sedants s’associa a l’alzheimer.

 

Les benzodiazepines, medicaments amb efectes sedants i ansiolítics, no s’han de prendre com a tractament contra l’insomni durant més de dotze setmanes perquè el consum prolongat augmenta el risc de desenvolupar alzheimer, entre altres efectes secundaris, segons va advertir ahir la Sociedad Española de Neurología (SEN). Els neuròlegs alerten després d’haver constatat un augment del nombre de casos d’insomni i que moltes persones recorren a les benzodiazepines per pal·liar-lo.

Segons l’última Enquesta sobre Alcohol i Drogues a España, el percentatge de persones que prenen hiposedants (benzodiazepines) ha passat del 5,1 el 2005 a 12,2% el 2013, i España és el segon país de l’OCDE que consumeix més tranquil·litzants. Les dades del Ministeri de Sanitat indiquen que el 2013 se van receptar 1,5 milions més de caixes de benzodiazepines que el 2010, i entre les més consumides figuren el lormetazepam (o el nom comercial Noctamid), el lorazepan (com Orphidal), la hidroxizina (com Atarax), el diazepam (com el Valium), l’alprazolam (com el Trankimazin) i el bromazepam (Lexatin).

La vinculació entre benzodiazepines i alzheimer l’han establert investigadors de les universitats de Bordeus i Mont-real després d’estudiar el desenvolupamentde la malaltia en una àmplia mostra de gent gran del Quebec a qui s’havien prescrit aquests fàrmacs. En les conclusions, publicades a la revista British Medical Journal, reconeixen que no s’ha demostrat una relació causa-efecte, però sí la sospita d’una vinculació directa “que es fa més patent en el cas de teràpies més llargues i amb benzodiazepines d’acció prolongada”. indica que prendre aquests fármacs durant més de tres mesos eleva fins a un 51% el risc d’alzheimer.

La neuròloga Montserrat Pujol, responsable de la unitat del son de l’hospital de Santa Maria de Lleida i membre de la SEN, es mostra prudent a l’hora d’interpretar les dades d’aquesta investigació “perquè no deixa de ser un estudi farmaepidemiològic i la causa-efecte encara s’ha de demostrar”. no obstant això, insisteix que les benzodiazepines no s’han de prendre de manera crònica perquè sí que estan relacionades amb pèrdues de memòria i, a més, “tot i que al principi t’ajuden a dormir, passades unes setmanes, no té sentit prendre’n perquè no milloren la qualitat del son”.

Psiquiatres i farmacèutics consultats coincideixen que les benzodiazepines- i en general tots els ansiolítics- no s’haurien de prendre més enllà d’un mes o mes i mig perquè provoquen problemes de tolerància -cada vegada calen dosis més altes per tenir el mateix efecte-  i una dependència molt important. “Si en prens més de tres mesos cada vegada és més difícil deixar de prendre-les , cada vegada necessites més quantitat perquè et facin efecte, i a la llarga dificulten la capacitat de memòria i concentració”, resumeix.

A més, expliquen, les benzodiazepines, pels seus efectes sedants i depressors del sistema nerviós central, produeixen confusió mental, i els efectes que tenen de relaxació muscular fomenten caigudes, reflux gastroesofàgic i apnees.

 

font: Mayte Rius, Barcelona, La Vanguardia.