ca
Notícies

El consum diari d’alcohol envelleix i augmenta el risc de patir càncer i alzheimer.

Beure alcohol cada dia estaria relacionat amb l’aparició de malalties com el càncer i l’Alzheimer, l’escurçament de l’esperança de vida i l’envelliment.

Fa dècades que els científics debaten sobre els suposats beneficis per a la salut d’un consum moderat d’alcohol, recomanant la ingesta d’una copa al dia, assegurant que així es redueixen els riscos de patir malalties cardiovasculars, així com el risc de mortalitat. per causes generals.

Tot i això, els estudis més recents adverteixen de tot el contrari, ja que en cap cas una beguda alcohòlica allargaria l’esperança de vida, sinó tot al contrari. És el cas d’un informe no vinculant de la Comissió Europea a principis d’aquest any en què s’alertava dels riscos de patir càncer intensiu i de laringe per beure alcohol amb freqüència. Aquest informe revelava que més del 10% de les persones que consumeixen alcohol pateixen aquest tipus de càncers.

A més, un estudi realitzat per investigadors de la Universitat d’Oxford i publicat ara a la revista científica Molecular Psychiatry revela que beure més de cinc copes grans de vi a la setmana serien suficients per danyar l’ADN i accelerar l’envelliment de forma prematura.

Tot és als telòmers

Després d’estudiar les dades de 245.000 adults britànics, els investigadors van arribar a la conclusió que l’alcohol afecta els telòmers (seqüències repetitives d’ADN disposades als extrems dels cromosomes), la longitud dels quals es considera una mesura de la longevitat. Els telòmers s’escurcen de forma natural a mesura que s’envelleix, però aquest procés s’ha relacionat amb el risc de patir càncer o desenvolupar alzheimer, entre altres patologies; per tant, la dosi dalcohol setmanal importa.

Si el procés s’altera o s’accelera, augmenta el risc d’emmalaltir. Tot i això, segons les conclusions de l’estudi només es veurien danyats si es beu massa a la setmana. De fet, si es consumeixen vuit copes, una persona envelliria un o dos anys més en comparació als que bevien menys de sis copes.

L’escurçament dels telòmers es relaciona amb el risc de patir càncer o alzheimer La hipòtesi dels investigadors és que la causa d’aquest envelliment per la presa d’alcohol es relacionaria amb la capacitat d’aquesta substància per provocar inflamació i estrès cel·lular. l’ADN. Per tant, reduir el consum parcial d’alcohol seria beneficiós. Cal recordar, però, que es tracta d’un estudi observacional i no d’un assaig clínic.

Adiós a la copa de vino al día: envejece y se corre el riesgo de padecer cáncer y Alzheimer (elconfidencial.com)