ca
Notícies

L’estil de vida, més important que l’edat per al risc de demència, segons un estudi.

Ha estat publicat a la revista científica ‘Alzheimer s & Dementia Diagnosis Assessment & Disease Monitoring’.

Les persones sense factors de risc de demència, com ara el tabaquisme, la diabetis o la pèrdua d’audició, tenen una salut cerebral similar a la de les persones que tenen entre 10 i 20 anys menys que elles, segons un nou estudi del Baycrest Centre for Geriatric Care (Canadà).

La investigació, publicada a la revista científica ‘Alzheimers & Dementia Diagnosis Assessment & Disease Monitoring’, ha evidenciat que un sol factor de risc de demència podria reduir la cognició en l’equivalent de fins a tres anys d’envelliment.

“Els nostres resultats suggereixen que els factors de l´estil de vida poden ser més importants que l´edat al´hora de determinar el nivell de funcionament cognitiu d´una persona. Això és una gran notícia, ja que hi ha moltes coses que es poden fer per modificar aquests factors, com ara controlar la diabetis, abordar la pèrdua d’audició i obtenir el suport necessari per deixar de fumar”, afirma la doctora Annalise LaPlume, autora principal de l’estudi.

Aquest treball és un dels primers que analitza els factors de risc de demència relacionats amb lestil de vida al llarg de tota la vida.

“Mentre que la majoria dels estudis d’aquesta naturalesa se centren en l’edat mitjana i avançada, nosaltres també incloem dades de participants de tan sols 18 anys, i descobrim que els factors de risc tenien un impacte negatiu en el rendiment cognitiu a totes les edats. Això és crucial, ja que significa que els factors de risc poden i s’han d’abordar com més aviat millor”, detalla la doctora Nicole Anderson, una altra de les responsables de la investigació.

L’estudi va incloure dades de 22.117 persones entre 18 i 89 anys que van completar l’Avaluació de la Salut Cerebral Cogniciti, desenvolupada pel Baycrest Centre for Geriatric Care. Els participants van fer la prova al seu domicili a través d’una pàgina web. La prova dura uns 20 minuts i consisteix en un qüestionari d‟antecedents i quatre tasques cognitives.

Els investigadors van analitzar el rendiment dels participants en les proves de memòria i atenció, i com hi influïen vuit factors de risc modificables de demència: baix nivell educatiu (menys d’un diploma de secundària), pèrdua d’audició, lesió cerebral traumàtica, abús d’alcohol o substàncies, hipertensió, tabaquisme (actual o en els darrers quatre anys), diabetis i depressió.

Cada factor provocava una disminució del rendiment cognitiu fins a tres anys d’envelliment, i cada factor addicional contribuïa a la mateixa quantitat de deteriorament. Per exemple, tenir tres factors de risc podria conduir a una disminució del rendiment cognitiu equivalent fins a nou anys d’envelliment. Els efectes dels factors de risc augmentaven amb l’edat, com també el nombre de factors de risc que tenien les persones.

“En definitiva, la nostra investigació demostra que es pot reduir el risc de deteriorament cognitiu i demència. Comença a abordar qualsevol factor de risc que tinguis ara, tant si tens 18 com 90 anys, i recolzaràs la teva salut cerebral per ajudar-te a envellir sense por” , afirma LaPlume.

 

El estilo de vida, más importante que la edad para el riesgo de demencia, según un estudio (salamanca24horas.com)