ca

Els sis aliments que reduiran el teu risc de tenir demència un 50%

 

La malaltia d’Alzheimer i les demències associades a ella són algunes de les patologies més terrorífiques de l’món. Perdre el nostre jo és una de les coses més aterridores que ens podem plantejar. Deixar de ser qui som, deixar de recordar el que érem i convertir en irrellevant el que serem. L’Alzheimer és paorós. Segons la Societat Espanyola de Neurologia, cada any es diagnostiquen 40.000 nous casos i, en total, es calcula que hi ha 800.000 persones sofrint-en aquest moment (sense tenir en compte a les seves famílies, a les que també afecta en gran manera). Números colpidors.

El problema és que no sabem pràcticament res sobre ella. Per posar en context, direm que, com explicaven els representants de Farmaindustria a principis del mes de novembre, la indústria farmacèutica mundial s’ha gastat milers de milions d’euros en la investigació d’aquesta malaltia (atès que qui aconsegueixi curar-la o al menys tractar-aconseguirà , mentre li duri la patent, accedir en solitari a un mercat inexplorat). Malgrat tota aquesta ingent inversió, ni un sol medicament ha ofert cap tipus de resultat. Seguim completament a les fosques. “En aquest moment no tenim medicines per al tractament de la malaltia d’Alzheimer, prevenir-la amb la dieta és essencial” Però no ens donem per vençuts, la lluita continua i molts científics segueixen donant el do de pit per trobar la resposta que aconsegueixi encaixar les peces de l’puzle. Entre ells es troben els investigadors Esra Shishtar, Gail T. Rogers, Jeffrey B. Blumberg, Rhoda Au i Paul F. Jacques, de la Universitat de Tufts, a la ciutat de Boston, als Estats Units. Aquests científics acaben de publicar un estudi a la ‘American Journal of Clinical Nutrition’ que promet donar pistes més que valuoses sobre la prevenció de la malaltia. ¿El més notable? L’enorme rellevància dels nutrients.

 

En què consisteix l’estudi

Els investigadors van reunir un grup compost per 2.800 participants de 50 anys o més i van examinar la relació a llarg termini entre el consum d’aliments rics en flavonoides i el risc de patir la malaltia d’Alzheimer i les demències associades a aquesta. Els investigadors són conscients que al llarg de les últimes dècades s’han elaborat multitud de treballs científics que han prestat atenció a aquesta relació, però tots ells tenien lloc durant curts períodes de temps. És per això pel que els investigadors han decidit analitzar aquest vincle durant 20 anys.

Com sabem, com més es perllonga en el temps un treball científic observacional (i tècnicament qualsevol altre basat en l’estadística), més rellevància té a l’ésser la seva probabilitat d’error menor i la validesa de les correlacions que estableix molt més gran.

 

Els efectes dels flavonoides

Aquestes substàncies són uns compostos químics naturals que es troben en plantes, sobretot en verdures i fruites, com les peres, les pomes, les fruites de bosc o les cebes, i en algunes begudes com el te i el vi. Des de fa alguns anys s’ha relacionat el seu consum amb una gran varietat d’efectes beneficiosos per a la nostra salut com una menor inflamació sistèmica o una menor prevalença de malalties cardiovasculars. Gran part d’aquests efectes beneficiosos es deuen a les propietats antioxidants d’aquestes substàncies. Aquests compostos químics tenen la capacitat de neutralitzar les espècies reactives de l’oxigen, conegudes com radicals lliures. Es tracta de molècules molt energètiques capaços de danyar components fonamentals de les cèl·lules, incloent l’ADN de les mateixes, i realitzant el que es coneix com a dany oxidatiu. Són una causa de l’augment de risc de càncers i els culpables principals de l’envelliment cel·lular. El fet que els antioxidants els neutralitzin o, com a mínim, redueixin els seus efectes nocius juga directament al nostre favor.

L’equip d’investigadors va determinar que una ingesta insuficient (per sota de l’mínim recomanat) d’aquestes substàncies beneficioses tenia importants efectes en el risc de patir Alzheimer o les demències associades depenent del seu tipus:

  • La baixa ingesta de flavonoides com els que es troben en les pomes, les peres i el te es va associar a tenir dues vegades el risc de patir Alzheimer.
  • Els nivells baixos d’antocianines, un pigment antioxidant que podem trobar en el vi negre, els nabius o les maduixes, es va associar a un risc quatre vegades més gran de patir la malaltia i les demències associades

“El nostre estudi ens dóna una idea de com la dieta, al llarg de el temps, afecta el declivi mental d’un individu gràcies a ser capaços de mesurar directament la ingesta de flavonoides al llarg d’un gran nombre d’anys abans que els símptomes d’aquestes malalties apareguessin “, explica Paul Jaques, un dels autors principals de l’estudi. I continua: “Atès que, en aquest moment, no tenim medicines per al tractament de la malaltia d’Alzheimer, prevenir la malaltia per mitjà d’una dieta sana és una cosa que hem de tenir molt en compte”.

 

 

Álvaro Hermida 

https://www.alimente.elconfidencial.com/nutricion/2020-05-07/alzheimer-demencia-antocianinas-flavonoides_2582828/