Res és perfecte, i la memòria tampoc, és a més un tema que ens preocupa a tots, doncs ens espanta el poder perdre-la, perquè és aquesta la capacitat cognitiva en què notem un major declivi amb l’edat. Per això és important que coneguem tots aquells factors que l’afecten negativament per a, en la mesura del possible, manejar o evitar-los sempre que puguem. De la mateixa manera cal que sapiguem tot el que podem fer per cuidar-la i potenciar-la. I és que com moltes de les nostres altres capacitats, la memoria també funciona com un múscul, de manera que es pot treballar i desenvolupar.
Segons explica la doctora Marisa Navarro, en el seu llibre «L’efecte pastís», entre els pitjors enemics per a totes les nostres capacitats cognitives es troba l’estrès, que mantingut en el temps, fa que es segreguin contínuament en sang adrenalina i cortisol, que són substàncies que poden perjudicar el nostre cervell, destruint-se connexions neuronals i impedint que es creïn noves neurones. També un estat d’ànim baix permanent, la depressió i les obsessions ens afecten negativament, en produir una disminució de la serotonina, que és necessària per a una adequada comunicació entre les neurones, produint-se una disminució de l’atenció i la concentració. A més, alteracions de la glàndula tiroide, la hipertensió, fumar, alguns fàrmacs, infeccions i dietes amb alt contingut en greixos o mancances de vitamina B12, poden també ser causa d’alteracions en la nostra memòria. Ja que tot allò que afecti negativament a les nostres neurones, ho farà també a la nostra memòria.
La bona notícia és que també tenim a les nostres mans, la possibilitat de protegir i entrenar la nostra memòria. Així la doctora Marisa Navarro enumera algunes de les accions que més l’beneficien com:
-Dormir adequadament: mentre dormim no només descansem i ens recuperem físicament i psicològica, sinó que es produeixen processos on es consolida i fixa la memòria. A més quan no dormim bé, passa que durant el dia podem trobar-nos atordits i amb falta d’atenció. Per això, es recomana dormir les hores necessàries, que són aquelles que es necessitin per trobar-nos descansats, preferiblement a la nit, però també ajuda molt, si és possible, intentar fer una migdiada, d’entre vint minuts i una hora, ja que aquest recés a la meitat de la jornada, a més de fixar la memòria, fa que descansem i ens relaxem, la qual cosa permetrà que en despertar estiguem més atents i amb més capacitat de concentrar-nos i retenir.
– Tenir relacions sexuals: també la potència, ja que aquestes segreguen oxitocina (l’anomenada «molècula de l’amor»), serotonina, que aixeca el nostre ànim, i endorfines, que ens produeixen sensació de plaer i eufòria. Totes aquestes substàncies influeixen positivament en el nostre sistema nerviós i en conseqüència potencien la nostra memòria.
– Navegar per Internet: de vegades es dóna la culpa a internet de la mala memòria, però mentre navegues, estàs buscant, llegint, interpretant, comparant, etc. No importen les dades que es busquin o si estàs en xarxes socials. La nostra memòria es veurà beneficiada, ja que es va adaptant a les noves tecnologies, i així solem retenir menys la informació que podem buscar fàcilment a Internet, i memoritzem més les formes de buscar-la, però tot i això s’està treballant la memòria. Podem arribar a considerar que ara tenim una gran memòria externa que ens acompanya a tot arreu, i que és Internet. El que sí que és important és que intentem donar-nos el suficient temps per recordar, de manera que no busquem de seguida allò que no recordem, i li donem l’oportunitat a la nostra ment de poder-ho trobar, doncs actualment tirem ràpidament del mòbil o de l’ordinador i busquem immediatament qualsevol informació que no recordem.
-Fer les coses quotidianes de diferent manera: no triar sempre el mateix camí per anar o tornar de la feina, o intentar escriure al mòbil amb diferents dits, o pentinar-se amb la mà contrària, ja que d’aquesta manera estaràs creant noves connexions neuronals.
A més la doctora en el seu llibre «L’efecte pastís» també recomana altres «medicines per a la memòria» com practicar activitats que ajudin a disminuir l’estrès i l’ansietat, com el ioga, la meditació, o les passejades relaxants, així com fer exercici que és una gran ajuda, ja que el moviment del tipus que sigui, produeix unes substàncies cerebrals anomenades «Factors neurotròfics», que a més de protegir les nostres neurones, potencien el naixement d’altres noves a partir de cèl·lules mare, alhora que es creen nous circuits neuronals, la qual cosa desenvolupa i protegeix la nostra memòria. «Això ha de unir-se a una alimentació equilibrada, en la qual s’incloguin alguns aliments que es relacionen amb la salut del nostre sistema nerviós i, per tant, de la nostra memòria, com són la fruita seca, el peix blau, verdures i fruites fresques, llegums i cereals integrals », afegeix Marisa Navarro.
Llegir diàriament i realitzar qualsevol altra activitat de caràcter cultural o educativa també és aliment de la nostra memòria. «No importa si estàs aprenent una llengua, un ball, o cuina ja que totes desenvolupen teu cervell, creant noves connexions nervioses. Escolta música sempre que puguis, i no importa del tipus que sigui, ja que totes estimulen el cervell; igual que realitzar passatemps com sudokus, o mots encreuats, així com viatjar, que ens obre la ment i potència també la nostra memòria “, afirma .
Finalment, aconsella donar gran importància a les relacions socials, tenir grups d’amics i compartir temps amb ells, així com realitzar qualsevol activitat que et faci feliç, perquè tot això farà que et mantinguis actiu i segregues serotonina i endorfines, amb què potenciaràs el teu cervell i totes les seves funcions.
Font: abc.es // traducció al català X.R.