ca
Notícies

Aquest és el darrer tipus de memòria que oblida una persona amb Alzheimer.

 

La malaltia d’Alzheimer és un trastorn neurològic progressiu que fa que el cervell s’encongeixi (atròfia) i que les neurones cerebrals morin, d’acord amb Mayo Clinic, entitat sense ànim de lucre dedicada a la pràctica clínica, l’educació i la investigació.

De fet, la malaltia d’Alzheimer és la causa més comuna de demència, que segons l’Institut Nacional sobre l’Envelliment dels Estats Units, la demència és la pèrdua del funcionament cognitiu (pensar, recordar i raonar) i de les habilitats de comportament fins a tal punt que interfereix en les activitats i la vida diària.

Els experts la descriuen com una afecció progressiva i que pot causar greus afectacions de salut.

“Amb el temps, els símptomes de l’Alzheimer empitjoren. Les persones poden no reconèixer els seus familiars. Poden tenir dificultats per parlar, llegir o escriure. Poden oblidar com raspallar-se les dents o pentinar-se els cabells. Més endavant, es poden tornar ansiosos o agressius o deambular lluny de casa seva. Finalment, necessiten cures totals. Això pot ser molt estressant per als familiars que s’han d’encarregar de tenir cura”, explica Medline Plus, lloc web de la Biblioteca Nacional de Medicina dels Estats Units.

D’acord amb la Federació Espanyola d’Alzheimer, la memòria afectiva és l’última memòria que perd una persona quan pateix aquesta malaltia, per la qual cosa els experts recomanen fer feliç aquesta persona, a més de demostrar afecte, alegria, protecció, entre altres coses.

També es recomana que quan els familiars comparteixin moments junts ajudin la persona posant la música que més els agradava, preparant receptes que ells gaudeixin, expliquin o recordin històries en què van riure o van ser feliços, juguin, entre altres coses perquè enforteixin aquest tipus de memòria.

 

Quines són les etapes daquesta malaltia?

Mayo Clinic, entitat sense ànim de lucre dedicada a la pràctica clínica, l’educació i la investigació, assenyala que cal diferenciar entre tenir petits oblits i alguns símptomes d’Alzheimer, entre els quals es destaquen:

  • Repetir afirmacions i preguntes una vegada i una altra.
  • Oblidar-se de converses, cites o esdeveniments, i no recordar-los després.
  • Col·locar sistemàticament objectes personals al lloc equivocat, sovint en llocs absurds.
  • Perdre’s a llocs que ja es coneix.
  • Finalment, oblideu-vos dels noms de familiars i objectes d’ús quotidià.
  • Tenir problemes per identificar objectes amb les paraules correctes, expressar pensaments o participar en converses.

En cas de presentar algun símptoma o observar-lo en alguna persona, és recomanable consultar un doctor per rebre una atenció professional adequada i obtenir un diagnòstic correcte. Així mateix, iniciar un tractament mèdic.

L’Institut Nacional sobre l’Envelliment dels Estats Units assenyala les tres etapes principals de l’Alzheimer:

Malaltia d’Alzheimer lleu

D’acord amb l’institut, aquesta malaltia pot no presentar símptomes a l’inici. Per això, és important fer revisions mèdiques regularment. Quan la malaltia està en etapa lleu, els símptomes poden ser problemes per manejar diners, repetició de preguntes i canvis de personalitat.

Malaltia d’Alzheimer moderada

L’Alzheimer és una malaltia que empitjora amb el pas del temps. Quan el pacient es troba en aquesta etapa el cervell té danys a les zones on es controla el llenguatge, raonament i detecció de sons olors. Per això, la pèrdua de memòria empitjora (poc reconeixement de familiars i amics) i es poden tenir al·lucinacions i deliris.

Malaltia d’Alzheimer greu

En aquesta etapa el mal és greu i les persones no es poden comunicar. Els pacients depenen completament d’una persona per a les cures diàries. Algunes persones romanen postrades en aquesta etapa.

Prevenció

No hi ha una estratègia que garanteixi al 100% que no es desenvolupi Alzheimer. Tot i això, un estil de vida saludable pot contribuir a disminuir el risc. Per exemple, lactivitat física té beneficis per al cervell. Segons indiquen els experts de Mayo Clinic, entitat sense ànim de lucre dedicada a la pràctica clínica, l’educació i la investigació, els estudis mostren que les persones que són físicament actives són menys propenses a tenir un deteriorament de la funció mental i tenen un menor risc a patir dAlzheimer.

Exercitar-se ajuda a combatre factors de risc d’aquesta malaltia, com ara la depressió i l’obesitat. Si es fan mínim de 30 a 60 minuts d’activitat física a la setmana, es pot obtenir el següent:

A les persones sanes, conservar la capacitat de pensament, raonament i aprenentatge.
En el cas de les persones que tenen Alzheimer lleu o amb un deteriorament cognitiu lleu, podeu ajudar a millorar la memòria, el raonament, el judici i la funció cognitiva.

 

Este es el último tipo de memoria que olvida una persona con Alzheimer (semana.com)