ca
Sense categoria

Experts dels Estats Units estudien l’ús d’ultrasò en pacients amb Alzheimer.

L’assaig clínic busca determinar els efectes de les ones de baixa intensitat al cervell dels pacients

Neurocientífics de Florida (EUA) han posat en marxa un assaig clínic que utilitzarà tècniques d’ultrasò de baixa intensitat per combatre la malaltia d’Alzheimer, un tractament que podria ser revolucionari, ha informat divendres la Universitat Internacional de Florida (FIU).

L’assaig clínic, desenvolupat per experts de la Facultat de Medicina Herbert Wertheim de la FIU i neurocientífics de l’hospital Baptist Health de Miami, busca determinar els efectes de les ones d’ultrasò al cervell i com «interrompre els canvis cerebrals que condueixen al dany neuronal que causa problemes de memòria i cognició» en pacients amb Alzheimer.

La investigació, anomenada Interrupció de la barrera hematoencefàlica (BBB) ​​per al tractament de la malaltia d’Alzheimer, «podria revolucionar l’atenció mèdica» de les persones que pateixen aquesta malaltia degenerativa, va dir en un comunicat Michael McDermott, neurocirurgià i director mèdic de la Herbert Wetheim.

«És molt emocionant, especialment perquè no hi ha cap cura per a l’Alzheimer i només uns quants tractaments farmacològics que tracten els símptomes temporalment», va afegir McDermott, després de subratllar que es tracta d’una tècnica que «no és invasiva per als pacients» i que esperen que «condueixi a una millora cognitiva».

Aquest assaig clínic amb pacients va ser aprovat per l’Administració d’Aliments i Fàrmacs (FDA, en anglès) i forma part de la iniciativa Brain State de Florida, que finança i aplega hospitals, universitats i institucions estatals a Florida.

El tractament per ultrasò d’alta intensitat ja ha demostrat un bon resultat en permetre a malalts d’Alzheimer fer tasques comunes com sostenir una tassa d’aigua sense vessar-la, afaitar-se de manera segura o escriure de manera llegible.

Per al tremolor essencial que acompanya l’Alzheimer, les ones d’ultrasò focalitzat d’alta intensitat (HiFU) es dirigeixen a l’àrea del circuit anormal al cervell i, en una sessió, els pacients veuen una millora immediata, apunta el comunicat.

La psiquiatre geriàtrica i coinvestigadora principal de l’estudi, Patricia Junquera, de la FIU, ara espera veure «resultats similars amb l’ultrasò de baixa intensitat». L’estudi inclou tres tractaments amb dues setmanes de diferència. Jonquera continuarà amb el seguiment dels pacients durant 5 anys després del tractament final.

 

Efe

Expertos de Florida estudian el uso de ultrasonido en pacientes con Alzheimer (diarimes.com)