ca

Fundación ACE elabora una guía de consejos para el bienestar de los cuidadores durante el confinamiento .

 

La convivència amb persones dependents pot generar una sobrecàrrega que afecti negativament en la salut mental i física dels cuidadors. Situació que encara s’agreuja més durant aquesta etapa de confinament en què no poden utilitzar recursos assistencials que els alleugin la tasca.

Per això, la Fundació ACE han elaborat una breu guia amb consells per mantenir el benestar d’aquestes persones cuidadores durant el complicat moment que estem vivint. Els experts coincideixen que preservar el temps de descans i d’oci és un dels factors fonamentals.

Davant la situació generada per la pandèmia de coronavirus SARS-COV-2, moltes famílies es troben confinades al seu domicili la major part del dia per evitar la propagació de virus. Les persones majors de 65 anys i amb pluripatologia, com en el cas de les persones amb demència, són un col·lectiu de riesgo.En aquest context, és rellevant prestar atenció als cuidadors i cuidadores, que seran els que portin la càrrega de la cura les 24h, a diferència d’una situació normal en què la persona afectada pot utilitzar recursos assistencials com els centres de dia.

És per això que l’equip de Treball Social i Atenció Diürna de Fundació ACE, entitat especialitzada en el diagnòstic, tractament i investigació de l’Alzheimer, ha preparat una breu guia de consells per al benestar emocional i l’autocura de la persona cuidadora durant el confinament.

Trobar temps per a un mateix és una de les recomanacions que inclou la guia, una qüestió més difícil per als cuidadors i cuidadores en confinament. Així mateix, tenint en compte que, a més, la majoria de les cuidadores de persones amb demència són dones, la càrrega de cuidar una persona dependent se suma a les càrregues habituals que acostumen a tenir les dones a la llar.

D’aquesta guia s’extreuen aquests cinc consells per a la persona cuidadora:

  • Informar-una vegada a el dia i de fonts fiables. És imprescindible delimitar el nombre de vegades que rebem informació i, quan la vam rebre, que sigui de fonts fiables.
  • Trobar temps i espai per a un mateix. El cos i la ment no són ens separats. Per tant, mantenir el benestar emocional de l’cuidador implicarà tenir cura també del seu estat físic.
  • Acceptar la situació. Les persones amb demència no han de viure soles en una situació de confinament com l’actual. Això implicarà canvis als quals, tant els cuidadors com les persones amb demència, s’han d’adaptar. Fins i tot si prèviament cuidador i pacient ja convivien, el confinament és una situació especial que pot ser emocionalment difícil. Pot ser d’ajuda practicar tècniques de respiració i relaxació, així com dedicar temps a activitats relaxants.
  • Confinament no vol dir aïllament. Cal recordar que és important trobar un moment per socialitzar i mantenir vives les nostres relacions d’amistat o familiars. Aquesta és una mesura especialment eficaç per disminuir el sentiment de soledat. La tecnologia permetrà a través de les trucades o videotrucades o d’aplicacions com Whatsapp o Telegram que ens puguem comunicar amb familiars i amics amb freqüència.
  • Gestionar les emocions. La tristesa, la frustració, la desesperança, els canvis d’humor, l’esgotament físic i mental són algunes de les emocions que els cuidadors poden sentir en una situació de confinament.

 

Fundación ACE elabora una guía de consejos para el bienestar de los cuidadores durante el confinamiento