ca
Notícies

Identificat un marcador de l’evolució de l’Alzheimer i altres demències.

 

Investigadors de l’hospital del Mar, a Barcelona, han identificat un marcador nou que pronostica l’evolució, més ràpida o més lenta, de la malaltia d’Alzheimer i altres demències. Es tracta del grau de deteriorament de la barrera hematoencefàlica, un valor relativament fàcil de comprovar.

L’alzheimer tendeix a progressar lentament i empitjora gradualment l’estat dels pacients amb el pas dels anys, però la velocitat del deteriorament és diferent en cada persona. Un dels motius de la disparitat en aquesta evolució se situa a l’estat de la barrera hematoencefàlica. Aquest sistema és una xarxa de vasos sanguinis i teixit format per cèl·lules estretament unides, que regula els intercanvis entre la sang i el cervell per evitar que penetrin a l’encèfal substàncies perjudicials.

Per comprovar si l’estat d’aquest filtre actua com a predictor de l’evolució de l’alzheimer, els investigadors han fet un seguiment de més de 300 pacients durant quatre anys. Es tracta de persones diagnosticades de deteriorament cognitiu lleu o demència, causades per diferents malalties neurodegeneratives. El diagnòstic es fonamenta en les dades de punció lumbar, ressonància magnètica i valoració neuropsicològica.

Els resultats assenyalen que en els pacients als quals se’ls detectava, mitjançant punció lumbar, nivells més elevats d’albúmina (proteïna produïda pel fetge que es troba majoritàriament al torrent sanguini i ajuda a mantenir la sang sense que es filtri a altres teixits) l’evolució de la malaltia és més accelerada. El risc d’una progressió ràpida augmenta un 8% per cada 10% d’increment del nivell d’albúmina al líquid cefaloraquidi.

“La hipòtesi inicial de la investigació és que en els darrers anys cada cop hi ha més evidència que factors de risc cardiovascular són també factors de risc de deteriorament cognitiu”, explica a La Vanguardia l’investigador Albert Puig-Pijoan, adjunt del servei de neurologia de l’hospital del Mar. “A la barrera hematoencefàlica, la funció principal de la qual és la de regular el pas de substàncies entre la sang i el cervell i viceversa, un augment de la permeabilitat indica un mal funcionament d’aquesta estructura”.

El marcador del nivell de permeabilitat és el quocient entre la concentració d’albúmina al líquid encefaloraquidi i la sang. I no és difícil de mesurar. És una prova accessible per als laboratoris. “Prou punció lumbar, que avui dia és una pràctica habitual en el diagnòstic, sobretot en fases inicials, i una analítica de sang, realitzada simultàniament, que no té cap complicació”, explica el doctor.

Segons Puig-Pijoan, per la seva senzillesa el mètode pot arribar a tenir impacte a la pràctica clínica i seria vàlid per a diferents causes de deteriorament cognitiu. “D’altra banda, s’infereix que la salut cardiovascular és molt important tant en la prevenció com en l’evolució del deteriorament cognitiu, i que teràpies dirigides en preservar o restablir la funció de la barrera hematoencefàlica podrien tenir un paper clau en el futur” .

Dirigida per l’Hospital del Mar Research Institute, la investigació que ha identificat el nou predictor de la progressió de les malalties neurodegeneratives ha estat publicada a Alzheimer’s & Dementia. També hi han participat investigadors del Barcelona Beta Brain Research Center, de la fundació Pasqual Maragall i dels centres de recerca biomèdica en xarxa en Fragilitat i Envelliment i en Fisiopatologia, obesitat i nutrició.

Segons Puig-Pijoan, el treball continuarà amb més cohorts, més grans i específiques, a fi de validar el marcador per a diferents patologies i afinar en les variables que permeten predir l’evolució de les persones diagnosticades amb algun tipus de demència.

 

ANTONI LÓPEZ TOVAR

Identificado un marcador de la evolución del alzheimer y otras demencias (lavanguardia.com)