ca

“Interceptor”, el programa italià per detectar l’alzhèimer al seus inicis.

 

Itàlia treballa en un programa anomenat “Interceptor”, un nou intent de detectar a les persones que tenen alt risc de desenvolupar Alzheimer per poder frenar el procés i prevenir els seus danys amb fàrmacs adequats.

La iniciativa ha estat promoguda pel Ministeri de Sanitat d’Itàlia en col·laboració amb l’Agència Italiana del Fàrmac (AIFA) i té com a objectiu identificar els pacients que són més propensos a patir aquesta malaltia per conèixer les causes abans que desenvolupin aquesta patologia cerebral que actualment no té cura.

Segons l’Agència del Fàrmac del país, “és la primera iniciativa en el món que se centrarà en pacients encara en fase prodómica per identificar aquells ciutadans que podran utilitzar els medicaments per a l’Alzheimer, que estaran disponibles en els pròxims anys, de manera més eficaç “.

El programa pretén que “els pacients puguin disposar de teràpies adequades que facin front a aquesta malaltia tan aviat com hagin completat amb èxit el procés d’assaig clínic”, ha explicat el director de AIFA, Mario Melazzini.

“Interceptor” començarà a aplicar-se en la primera meitat del 2018, tindrà una durada de 54 setmanes i estudiarà a un grup de 400 pacients, tots voluntaris i d’edats compreses entre els 50 i els 85 anys, que presenten lleus problemes cognitius i pèrdues de memòria ocasionals.

Aquestes persones seran ateses en cinc centres del país especialitzats en el diagnòstic i el tractament de l’Alzheimer i se sotmetran a una sèrie d’anàlisis que se’ls practicarà cada sis mesos durant tres anys.

En aquest temps, el personal sanitari avaluarà els pacients amb exàmens neurològics, anàlisis biològiques i genètiques, electroencefalogrames i ressonàncies magnètiques.

Després, un equip d’experts realitzarà un informe que servirà per conèixer amb més precisió com evoluciona i es comporta aquesta malaltia en els tres anys següents a la seva diagnòstic inicial.

A més, els científics que participen en aquest projecte prendran una sèrie de mostres biològiques, entre elles ADN però no només, dels voluntaris per conservar-les en espais habilitats per a això a una temperatura de – 80 ° C, amb la intenció de protegir-les i poder sotmetre-les a exàmens posteriors si fos necessari en el futur.

“Interceptor” es dirigeix ​​principalment a les persones que tenen un elevat risc de desenvolupar aquesta patologia i no tant a aquells que ja la pateixen.

L’objectiu és comprendre quins símptomes presenten, per exemple la pèrdua de memòria o els canvis en el caràcter i en el comportament, abans que la malaltia avanci massa i pateixin danys cerebrals irreversibles.

Si el risc de tenir Alzheimer es detecta en la seva fase primerenca, aquestes persones podran medicar i contrarestar o frenar el seu avanç amb èxit, estima l’Executiu italià.

La ministra de Sanitat d’Itàlia, Beatrice Lorenzin, ha recordat recentment que en l’actualitat hi ha uns 50 medicaments per frenar l’Alzheimer que estan sent experimentats i que estaran disponibles en els pròxims vuit anys.

A Itàlia els casos de demència superen el milió de persones i d’elles hi ha 600.000 que estan diagnosticades amb Alzheimer.

A més, prop de 735.000 presenten símptomes de deteriorament cognitiu lleu i d’elles el 50% desenvoluparà Alzheimer en el futur, segons xifres oficials.

El Govern italià dóna suport a aquest projecte que precisarà d’un finançament de gairebé 4 milions d’euros (uns 4.710.000 de dòlars).

“Amb aquests instruments, quan els fàrmacs estiguin disponibles podrem curar milers, si no milions, de persones d’una manera adequada i segur”, ha confiat Lorenzin.

Segons l’Associació Internacional d’Alzheimer, cada tres segons una persona és diagnosticada amb demència al món, en el 70% dels casos amb Alzheimer.

La Fundació Pasqual Maragall, especialitzada en la investigació sobre l’Alzheimer, va assegurar el passat any que medicaments d’última generació que no aconsegueixen frenar l’avanç d’aquesta malaltia ja diagnosticada podrien ser eficaços si es administressin anys abans de la seva aparició.

 

Font: EFE