ca

Investiguen la relació entre la aterosclerosis y l’alzhèimer.

 

El Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars Carles III (CNIC) i el centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, el barcelonaßeta Brain Research Center (BBRC), han unit les seves dues cohorts, les més grans d’Espanya, per investigar la relació entre aterosclerosi i Alzheimer.

Els més de 4.100 individus de la cohort PESA-CNIC-SANTANDER de Madrid i els més de 2.700 del grup Alfa de Barcelona serviran per avaluar la relació entre l’aterosclerosi subclínica i la fase pre clínica de la malaltia d’Alzheimer i establir quines interacció hi ha entre els factors de risc d’ambdues malalties, ha informat la Fundació Pasqual Maragall.

L’acord contempla fer estudis d’imatge vascular, cognitives i de neuroimatge en les seves respectives cohorts, que sumen més de 6.800 individus sans, la major iniciativa a nivell mundial en aquest sentit.

La malaltia d’Alzheimer i l’aterosclerosi es caracteritzen per presentar una progressió llarga i lenta que comença molt abans de la manifestació dels primers símptomes.

En el cas de l’Alzheimer, les alteracions en el cervell comencen a produir-se fins a 20 anys abans que apareguin els característics problemes de memòria, i el mateix passa amb l’aterosclerosi, ja que se sap que la formació de plaques a les artèries s’inicia també 10 anys abans que es pugui ocasionar un atac cardíac o un ictus cerebral.

El director de la Fundació Pasqual Maragall, Jordi Camí, ha explicat que tant l’Alzheimer com l’aterosclerosi comparteixen factors de risc com l’obesitat, hipertensió, hipercolesterolèmia, hiperglucèmia i el sedentarisme.

A més, està demostrat que els factors de risc cardiovasculars incrementen de forma acumulativa el risc de dipositar la proteïna amiloide en el cervell, que és la principal proteïna involucrada en la malaltia d’Alzheimer, però encara es desconeix si les dues malalties comparteixen un procés subjacent.

“L’experiència acumulada pel BBRC i el CNIC ens brinda una oportunitat única per a investigar i comprendre la relació entre l’Alzheimer i l’aterosclerosi”, ha dit Camí.

Per la seva banda, el director general del CNIC i investigador principal de l’estudi PESA-CNIC-SANTANDER, el cardiòleg Valentí Fuster, ha afirmat que “es porten anys especulant amb la idea que el risc de desenvolupar la malaltia cardiovascular està relacionat amb el risc de desenvolupar un deteriorament cognitiu i la malaltia d’Alzheimer “.

“Fins ara -ha afegit- eren hipòtesis basades en dades agregades, però aquesta col·laboració ens ajudarà a desxifrar si realment hi ha un nexe real entre les dues entitats, o fins i tot si ambdues són diferents espectres del mateix procés”.

Segons Fuster, l’avantatge principal del projecte és la riquesa de les múltiples dades clíniques obtingudes en les cohorts participants: la cohort de l’Estudi Alfa (Alzheimer i Famílies) de l’BBRC, compta amb 2.743 participants d’entre 45 i 75 anys, i la cohort PESA -CNIC-SANTANDER (Progression of Early Subclinical Atherosclerosis) del CNIC, amb 4.184 d’entre 40 i 55 anys.

Els voluntaris que participen en la cohort Alfa realitzen, des de 2012 i cada 3 anys, proves cognitives, genètiques, de neuroimatge i clíniques, entre d’altres.

A partir d’ara, els participants també realitzaran proves d’ecografia i tomografia axial computada per detectar si es troben en la fase prèvia de l’aterosclerosi i avaluar la seva evolució conjuntament amb el risc de desenvolupar Alzheimer.

D’altra banda, els participants de l’Estudi PESA-CNIC-SANTANDER són avaluats cada 3 anys amb tècniques d’última generació d’imatge cardiovascular no invasiva per detectar la presència de la malaltia ateroescleròtica en territori caròtida, aòrtic, coronari i iliofemoral.

Gràcies a aquest conveni, ara es determinarà el gen APOE dels participants, que és el principal factor de risc genètic de la malaltia d’Alzheimer, i un subgrup realitzarà proves cognitives i noves tècniques de neuroimatge, amb l’objectiu d’investigar si es produeix un deteriorament cognitiu o canvis cerebrals en individus amb diversos nivells d’aterosclerosi. EFE

 

font : www.lavanguardia.com