ca

La dieta mediterrània ajuda a retardar Alzheimer i demència si evites els aliments no saludables

 

Un estudi realitzat al Centre Mèdic de la Universitat de Rush a Chicago amb 5.001 adults majors de 65 anys, s’ha trobat que els efectes protectors de la dieta mediterrània sobre el deteriorament mental es perden, si se segueix consumint una alta quantitat d’aliments no saludables típics de la dieta occidental, com fregits, dolços, cereals refinats, carns vermelles i processades, lactis sencers i menjar ultraprocesada com la pizza.

Està demostrat que la dieta mediterrània ajuda a retardar el deteriorament cognitiu associat a l’edat, però només si es fa bé. Si se segueix menjant aliments poc saludables, la dieta mediterrània no podria contrarestar l’efecte negatiu sobre l’envelliment mental d’aquests aliments.

Per molta amanida de fulles verdes amb oli d’oliva verge extra i nous que prenguis cada setmana, no aconseguiràs protegir la teva salut mental si segueixes menjant pizza i hamburgueses per sopar.

Una dieta saludable, com la dieta mediterrània, té un impacte positiu en la salut, però es coneix poc sobre els efectes de seguir prenent aliments no saludables en una dieta saludable.

Els resultats del seu estudi es van publicar en Alzheimer ‘s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’ s Association el 2021.

“Menjar una dieta que emfatitzi les verdures, fruites, peix i grans integrals pot afectar positivament la salut d’una persona”, ha comentat Puja Agarwal, PhD, epidemiòloga nutricional i professora assistent en el Departament de Medicina Interna de l’Rush Medical College. “Però quan es combina amb fregits, dolços, cereals refinats, carns vermelles i carns processades, observem que els beneficis de menjar la part mediterrània de la dieta sembla disminuir”.

L’estudi observacional va incloure a 5.001 adults grans que vivien a Chicago i que formaven part de el Projecte de Salut i Envelliment de Chicago. Es va fer una avaluació de la salut cognitiva en adults majors de 65 anys entre 1993 i 2012 cada tres anys. Els participants de l’estudi van completar una avaluació cognitiva amb un qüestionari que va avaluar les habilitats bàsiques de processament d’informació i la memòria, i van completar un altre qüestionari sobre la freqüència amb què consumien 144 aliments.

Els investigadors van analitzar en quina quantitat cada un dels participants de l’estudi va seguir una dieta mediterrània, que inclou el consum diari de fruites, verdures, llegums, oli d’oliva, peix, patates i cereals sense refinar, a més d’un consum moderat de vi.

També van avaluar quanta quantitat d’aliments de la dieta occidental consumien, com aliments fregits, cereals refinats, dolços, carns vermelles i processades, productes lactis sencers i pizza.

Van assignar puntuacions de 0 a 5 per a cada aliment per a compilar una puntuació total de la dieta mediterrània per a cada participant en un rang de 0 a 55.

Els investigadors van examinar l’associació entre les puntuacions de la dieta mediterrània i els canvis en la funció cognitiva global dels participants, la memòria episòdica i la velocitat de percepció.

Els participants amb un deteriorament cognitiu més lent durant els anys de seguiment van ser els que es van adherir més a la dieta mediterrània, i amb menys ingesta d’aliments de la dieta occidental.

Mentre que els participants que van menjar més de la dieta occidental no van tenir cap efecte beneficiós dels associats a la ingesta d’aliments saludables a l’hora de retardar el deteriorament cognitiu.

No hi va haver una interacció significativa entre l’edat, el sexe, la raça o l’educació i l’associació amb el deteriorament cognitiu en els nivells alts o baixos dels aliments de la dieta occidental. L’estudi també va incloure altres dades com el tabaquisme, l’índex de massa corporal i altres variables potencials com les condicions cardiovasculars i les troballes es van mantenir iguals.

“Les dietes occidentals poden afectar negativament la salut cognitiva”, va dir Agarwal. “Les persones que tenien una puntuació alta en la dieta mediterrània en comparació amb les que tenien la puntuació més baixa eren equivalents a tenir 5,8 anys menys cognitivament”.

Agarwal va comentar que els resultats complementen altres estudis que mostren que una dieta mediterrània redueix el risc de malalties cardíaques, certs càncers i diabetis i també donen suport estudis previs sobre la dieta mediterrània i la cognició.

L’estudi també assenyala que la majoria dels patrons dietètics que han mostrat una millora en la funció cognitiva entre els adults grans, com la dietes mediterrània, dieta MIND i dieta DASH, tenen una matriu de puntuació única basada en la quantitat de porcions consumides per cada component de la dieta.

“Com més puguem incorporar verdures de fulla verda, altres verdures, baies, oli d’oliva i peix en les nostres dietes, millor serà per als nostres cervells i cossos envellits. Altres estudis mostren que la carn vermella i processada, els aliments fregits i els cereals integrals baixos la ingesta s’associa amb una major inflamació i un deteriorament cognitiu més ràpid en edats més avançades “, va comentar la Dra. Agarwal. “Per beneficiar-nos de dietes com la dieta mediterrània o la dieta MIND, hauríem de limitar el nostre consum d’aliments processats i altres aliments poc saludables com els fregits i els dolços”.

L’estudi i les seves troballes no es poden generalitzar fàcilment. Calen futurs estudis longitudinals sobre la dieta i la cognició entre la població de mitjana edat per ampliar aquestes troballes.

 

Fuente:

Puja Agarwal et al. Unhealthy foods may attenuate the beneficial relation of a Mediterranean diet to cognitive decline. Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association, 2021 DOI: 10.1002/alz.12277

 

YOLANDA VÁZQUEZ MAZARIEGO

https://www.sportlife.es/nutricion/dieta-mediterranea-ayuda-retrasar-alzheimer-demencia-si-evitas-alimentos-no-saludables_226481_102.html

traduït al català via google translator