La Fundació ACE-Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center s’ha incorporat a l’European Prevention of Alzheimer ‘s Dementia Consortium (EPAD), un consorci europeu que treballa per prevenir l’Alzheimer a través d’un programa de recerca interdisciplinari.
EPAD és el consorci públic-privat més gran en l’àmbit de la investigació d’Alzheimer gràcies a la cooperació de diverses entitats i més de 1.500 participants inscrits.
La Fundació ACE ha informat que s’ha convertit en el membre número 35 del grup i en un dels tres representants d’Espanya, juntament amb el centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, el barcelonaßeta Brain Research Center i la Fundació CITA Alzheimer ( Sant Sebastià).
Davant l’evidència que la malaltia d’Alzheimer produeix alteracions en el cervell prèviament a l’aparició dels símptomes, el projecte del consorci europeu investiga les fases inicials de la malaltia per desenvolupar actuacions que puguin prevenir i tractar aquest tipus de demència.
En els últims anys, la investigació se centra cada vegada més en aquesta fase presimptomàtica de la malaltia per buscar tractaments preventius i intervenir de manera més efectiva.
La directora mèdica de la Fundació ACE, Mercè Boada, s’ha mostrat satisfeta amb la incorporació de l’entitat al consorci europeu.
“En els últims anys, a la Fundació ACE hem posat el focus en la detecció precoç de l’Alzheimer i hem dedicat molts esforços en aquesta direcció. No és una tasca fàcil, és un repte en què seguim treballant dia a dia. Per això, estem convençuts que serà molt positiu poder formar part d’un projecte que posa en comú els coneixements de tantes entitats i experts i que uneix, d’aquesta manera, esforços en la prevenció i el tractament de la demència “, ha destacat.
Entre d’altres objectius, el consorci EPAD vol crear el primer registre únic i paneuropeu de persones que es trobin a diferent risc de desenvolupar aquesta demència i a partir d’aquest registre, que actualment està format per 1.500 participants, fer proves estandarditzades i seguides durant diversos anys.
EPAD es va iniciar l’any 2015 i està format per centres de recerca, universitats, laboratoris farmacèutics i associacions de pacients de tot Europa.
El consorci està finançat per la Innovative Medicines Initiative, que és una iniciativa conjunta del programa de recerca i innovació de la Comissió Europea Horizon 2020 i la Federació Europea d’Indústries i Associacions Farmacèutiques (EFPIA).
font:EFE