ca
Notícies

La increïble utilitat de la vela com a teràpia per a l’alzheimer.

“Hi ha afectats que no recorden el que van fer ahir i tenen gravada la sortida al mar de fa un any”, explica Edgar Martínez.

Edgar Martínez és un professional de la nàutica barceloní que té els pares afectats amb la malaltia de l’Alzheimer. Bon coneixedor dels beneficis que aportar el mar a l’ésser humà, ja fa un temps va decidir crear Veles per l’Alzheimer, una iniciativa que s’encarrega de generar activitats relacionades amb el mar per als afectats d’aquesta plaga del segle XXI .

Atesa l’enorme positivitat del projecte, la iniciativa no va trigar a sumar múltiples suports, més privats que públics , que van permetre a poc a poc anar ampliant el nombre d’activitats i de persones participants, cosa que va culminar amb l’organització de la primera regata del món a la que tots els velers tenen en la seva tripulació diversos afectats per l’Alzheimer .
De tota manera, el millor d’aquesta idea meravellosa és l’efecte increïble que produeix en les persones que pateixen la malaltia. “És increïble, la veritat. Hi ha afectats que no són capaços de recordar el que van fer ahir, però tenen gravada a la memòria la sortida al mar que van fer fa un any ”, explica emocionat Edgar a Relevo.

“Hem vist canvis d’actitud enormes, i també canvis fins i tot físics. Hi ha casos meravellosos. Recordo una persona que venia amb un caminador ia l’estona de sortir al mar estava caminant amunt i avall pel catamarà ”. recorda Edgar. “Aquests detalls són els que marquen que sabem que estem fent alguna cosa realment molt xulo perquè a més els queda una reminiscència, un record, un benestar posterior que s’allarga en el temps molt més que altres activitats ”.

“El trencador del projecte és que és molt dinàmic. Tots els que hem navegat sentim certes sensacions de pau, de tranquil·litat de gaudi… i ells això també ho senten . Que surtin d’un centre de dia, d’una residència i que visquin aquesta experiència psicològicament els fa molt bé perquè és com que la malaltia durant aquest temps que dura l?activitat desapareix”, reflexiona.

“Vam néixer només fa dos anys i mig amb la idea d’apropar les persones d’aquest col·lectiu al mar, però ens hem trobat que la rebuda és espectacular i tenim molta demanda, de més de 5.000 persones a l’any. Cobrim el que podem poc a poc i el 2023 ja vam poder fer activitats amb 2.500 persones ”, explica Edgar, que només lamenta la manca de suport públic.

Si algú que ens llegeix està en aquesta situació que no dubti en contactar amb nosaltres perquè no només oferim aquesta activitats, sinó que també podem orientar moltes persones en el camí a seguir perquè tristament des dels hospitals no et deriven correctament o no et diuen quins passos has de prendre. Nosaltres això ho tenim molt de mà i podem ajudar aquestes persones que estiguin patint ara mateix per acompanyar-los i sortir una mica del túnel”, remata.

Nacho Gómez