ca

L’Alzheimer i el seu diagnòstic precoç inspiren el tàndem de precisió biomarcadors i intel·ligència artificial

 

Determinar el grau d’atròfia cerebral, les alteracions de l’metabolisme cerebral de glucosa que denoten el tipus de neurodegeneració i la identificació de dipòsits de substància amiloide, són variables clau per al diagnòstic de la malaltia d’Alzheimer que ens proporcionen els biomarcadors d’imatge en la tecnologia PET / RM. La combinació d’aquests amb eines d’intel·ligència artificial, capaços de traduir la imatge mèdica en dades quantificables, permeten orientar una avaluació precoç i precisa resultant, a més, l’opció diagnòstica menys agressiva per al pacient.

I és que, tot i que l’Alzheimer és en l’actualitat la malaltia neurodegenerativa que més preval al nostre país, segueix sent una de les patologies més difícils de diagnosticar de forma precoç i pot, a més, confondre amb altres tipus de demència. De fet, segons la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), es calcula que afecta unes 900.000 persones, a les quals les que se sumen uns 40.000 nous diagnòstics / any, i entre un 30 i un 40% dels afectats per la malaltia està sense diagnosticar.

Per això, corroborar el diagnòstic de l’neuròleg resulta fonamental, sobretot per no exposar la salut de l’pacient a efectes secundaris de teràpies innecessàries que no l’ajuden a frenar el curs de la seva malaltia. A més de l’impacte psicològic que un diagnòstic errat provoca en les famílies. Tot això en un context en què el cost mitjà que suposa un pacient amb malaltia d’Alzheimer (i altres demències) per al sistema són aproximadament 24.184 €.

El Dr. Eduard Riera, responsable de Medicina Nuclear de Cetir Ascires, va presentar a la 25 edició de la Setmana Mundial de l’Cervell, celebrada al març, un abordatge complet de la malaltia basat en observar les diferents àrees cerebrals integrant, de manera simultània, la informació que ens proporcionen els biomarcadors d’imatge i complementant-los amb intel·ligència artificial. Per sumar-se a la causa, la Càtedra d’Fundació QUAES, impulsada pel grup biomèdic Ascires, amb la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona va organitzar el primer Fòrum Alzheimer: Avenços en el diagnòstic de la malaltia. “Captar de forma sincrònica la fusió de la imatge estructural de la RM (Ressonància Magnètica) i la imatge metabòlica de l’PET (Tomografia per Emissió de Positrons) és ideal per a l’estudi de la malaltia neurodegenerativa”, va explicar el Dr. Riera basant-se en la seva experiència amb el primer PET / RM digital d’Espanya. “L’impacte sobre el metabolisme cerebral que provoca la neurodegeneració, el dipòsit d’amiloide, al costat de les alteracions morfològiques cerebrals ens aporta una major precisió diagnòstica”. Un resultat únic fruit d’integrar la forma de l’òrgan i la seva funció en un mateix moment de l’pacient.

 

 

https://www.lavanguardia.com/vida/salud/20210527/7485264/alzheimer-diagnostico-precoz-inspiran-tandem-precision-biomarcadores-inteligancia-artificial.html