ca

Les aportacions fetes a la Conferència Internacional de l’Alzheimer’s Association.

 

Els nous resultats de la investigació presentats a la Conferència Internacional de l’Associació d’Alzheimer 2017 (AAIC 2017) realitzada entre els dies 16 i 20 de juliol a Londres, aprofundeixen en la comprensió dels factors de risc de la malaltia d’Alzheimer i d’ altres demències, i destaquen el potencial per prevenir la disminució cognitiva a través d’intervencions a l’estil de vida. Altres dades importants comunicades a l’AAIC 2017 inclouen nous estudis que destaquen l’impacte de la raça i l’estatus socioeconòmic sobre el risc de demència, a més d’avanços en eines de diagnòstic i detecció precoç.

A l’AAIC 2017, l’Associació d’Alzheimer -Alzheimer’s Association -(d’USA) va anunciar el llançament de l’estudi nord-americà US POINTER( PrOtect through a lifestyle INTErvention to Reduce risk ) basat en la prevenció de la demència mitjançant intervencions en l’estil de vida , un assaig clínic de dos anys i 20 milions d’dòlars nord-americans per avaluar la capacitat d’una intervenció multidimensional d’estil de vida per prevenir la disminució cognitiva i la demència en 2.500 adults grans amb major risc de disminució cognitiva.

També a la conferència, la Comissió Lancet sobre Prevenció, Intervenció i Atenció a la Demència va informar que més d’un terç dels casos de demència mundial es poden prevenir a través d’abordar els factors d’estil de vida que incideixen en el risc d’un individu. Van destacar nou factors de risc potencialment modificables en múltiples fases al llarg de tota la vida, no només en la vellesa.

“Estem decidits a desenvolupar i oferir una recepta més específica per reduir el risc d’Alzheimer”, va dir Maria Carrillo, cap de ciències de l’Alzheimer’s Association. “Ara podem prevenir o tractar amb eficàcia les malalties del cor, el càncer i el VIH/SIDA amb combinacions de drogues i estil de vida. El mateix també pot ser cert per a la malaltia d’Alzheimer i altres demències en un futur no gaire llunyà “.

“Això només es farà mitjançant assaigs addicionals de recerca a gran escala en diverses poblacions.  l’Alzheimer’s Association demana al Congrés dels EUA que continuï el seu compromís amb l’Alzheimer i altres demències mitjançant l’augment del finançament de la recerca d’Alzheimer per almenys 414 milions de dòlars l’any fiscal 2018 “, va dir Carrillo.

AAIC és el primer fòrum anual de presentació i discussió de les últimes investigacions sobre Alzheimer i demència. Amb l’objectiu d’apropar el món als avenços en ciències de la demència, l’AAIC 2017 va convocar més de 5.000 experts i investigadors líders de 64 països de tot el món i va presentar més de 2.200 presentacions científiques.

 

Un gran assaig dels EUA per explorar avantatges de les intervencions d’estil de vida sobre el declivi cognitiu

L’estudi dels EUA US POINTER inclou l’exercici físic, l’assessorament i la modificació nutricional, l’estimulació cognitiva i social i la millora de l’autogestió de les condicions mèdiques. La contractació per a l’estudi començarà el 2018.

“Ara podem prevenir i tractar efectivament malalties del cor amb una combinació de drogues i estil de vida. El mateix passa amb alguns càncers; El mateix amb el VIH / SIDA. El mateix també pot ser veritable per a la malaltia d’Alzheimer en un futur no gaire llunyà “, va dir Carrillo. “Hem de provar totes les opcions per tractar i prevenir aquesta horrible malaltia. L’associació d’Alzheimer està molt orgullosa de posar en marxa aquest assaig clínic amb els nostres socis científics “.

 

Més d’un terç dels casos de demència mundial es poden prevenir mitjançant l’estil de vida

La Lancet va publicar l’informe de la seva Comissió sobre Prevenció, Intervenció i Atenció a la Demència a l’ AAIC 2017, trobant que més d’un terç de la demència mundial es pot prevenir a través d’abordar els factors d’estil de vida que afecten el risc d’un individu. La Comissió Lancet va reunir 24 experts internacionals per consolidar els avanços realitzats en el nostre coneixement de factors de risc, tractament i cura de la demència.

Els autors van realitzar una nova revisió i metaanàlisi; Van ampliar els models actuals de risc de demència incloent la pèrdua auditiva i l’aïllament social. Van proposar un nou model de risc de demència per a la vida útil que presentés factors de risc potencialment modificables en múltiples fases al llarg de la vida útil. Van estimar l’impacte potencial de l’eliminació dels factors de risc més potents, ja que aproximadament el 35% dels casos de demència poden atribuir-se a nou factors de risc modificables:

Primers anys: educació a partir dels 15 anys.

Adults: hipertensió; Obesitat; Pèrdua d’oïda.

Gent gran: Depressió; Diabetis; Inactivitat física; Fumar; escàs contacte social.

 

Les habilitats verbals i sensorials, i les hospitalitzacions d’emergència, poden predir la futura funció cognitiva

La investigació publicada a l’AAIC 2017 aporta llum sobre factors de risc nous i ampliats per al declivi cognitiu i l’Alzheimer. Les noves dades suggereixen associacions entre l’estat cognitiu en persones grans i les habilitats verbals, la pèrdua d’audició i determinats tipus d’hospitalització.

  • Els investigadors van trobar que les persones amb pèrdua auditiva eren tres vegades més propenses a tenir un deteriorament cognitiu lleu en comparació amb els que tenien una audiència normal. En un estudi a part, el contingut de la parla i la fluïdesa dels participants de l’estudi amb discapacitat cognitiva lleu van disminuir més ràpidament que aquells amb cognició normal. Si es confirmen aquestes troballes, la pèrdua auditiva i els canvis en el patró de parla poden ser valuosos a l’hora d’avaluar el risc o la recessió cognitiva a mesura que envelleix.
  • Un tercer estudi va trobar que els la gent gran poden tenir un risc més alt per a la memòria i altres problemes cognitius després de les hospitalitzacions no electives. Aquests procediments es van associar amb una acceleració aproximada del 60% en la taxa de disminució cognitiva versus taxes pre-hospitalàries. En aquest grup d’estudi, els procediments electius no es van associar amb el declivi cognitiu. Aquests resultats poden tenir implicacions importants per a la presa de decisions mèdiques i la cura de la gent gran.

 

Problemes comuns del son associats amb un augment dels marcadors del risc d’Alzheimer

Diverses noves anàlisis de recerca a l’AAIC 2017 van trobar associacions significatives entre el trastorn de la respiració del son i els canvis cerebrals del Alzheimer. Els investigadors van trobar que, en les seves poblacions d’estudi, l’apnea obstructiva del son  es va associar amb un augment de la deposició amiloide cerebral, disminució dels nivells d’amiloide del líquid cefaloraquidi (CSF) (que es creu que indica una major acumulació al cervell) i un augment dels nivells de proteïnes tau. El trastorn de la respiració del son es va associar amb l’acumulació accelerada d’amiloides cerebrals tant en individus cognitivament normals com en persones amb insuficiència cognitiva lleu (dades de la Iniciativa de Neuroimatge de l’Alzheimer). El trastorn de la respiració del son i l’apnea obstructiva són  factors modificables amb un tractament efectiu, per tant es pot ajudar a reduir el risc de disminució cognitiva i, possiblement, d’Alzheimer. Es necessita més recerca per provar aquesta idea.

 

Els hàbits alimentaris saludables poden preservar la funció cognitiva i reduir el risc de demència

 Els resultats de quatre grans estudis basats en la població recolzen una connexió entre bones pràctiques dietètiques i una millor cognició en la vellesa. Un grup de científics nord-americans van trobar que, entre prop de 6.000 adults majors, els que seguien sistemàticament dietes conegudes per contribuir a una bona salut cardíaca també tenien més probabilitats de mantenir una funció cognitiva forta en la vellesa. Una estreta adhesió a la dieta de la MIND (Mediterranean DASH Intervention for Delayment Neurodegeneratiu) i la dieta mediterrània es van associar amb un 30 a 35 per cent menys de risc de deteriorament cognitiu en adults grans sans. Els investigadors de l’Institut Karolinska de Suècia van descobrir que la gent que s’adhereix a un patró dietètic nòrdic (incloent vegetals no rars, fruites, peixos, aus de corral i te) va gaudir d’un millor estat cognitiu. Un altre estudi va associar una dieta poc saludable als marcadors d’inflamació, menor volum del cervell i pitjor rendiment cognitiu.

 

El escáner PET revela casos de alzhéimer mal diagnosticados

Los resultados, presentados en la Conferencia Internacional de la Asociación de Alzheimer en Londres, se extrajeron tras un análisis durante cuatro años a más de 18.000 enfermos con deterioro cognitivo leve (MCI) o demencia en el que se buscaba comprobar si sus cerebros contenían las placas amiloides, uno de los dos distintivos de la patología. Los investigadores hallaron que solo el 54,3 por ciento de los pacientes con MCI y el 70,5 por ciento de aquellos que padecían demencia tenían realmente las placas.

Una prueba positiva en amiloide no significa que alguien padezca alzhéimer, aunque su presencia precede a la enfermedad y aumenta el riesgo de que progrese. Una prueba negativa rechaza categóricamente que se tenga. Este descubrimiento podría cambiar la forma en que los médicos evalúan a las personas con esta enfermedad y, por ende, supondría un ahorro de dinero en medicamentos inapropiados.

 

Diferències socioeconòmiques racials en risc i incidència de demència

Diversos estudis reportats a l’AAIC 2017 confirmen les desigualtats racials en el nombre de persones amb malaltia d’Alzheimer i altres demències als Estats Units, fins i tot després dels 90 anys, i assenyalen una evidència creixent que les experiències de vida estressants i les condicions del barri contribueixen al risc de demència a la vida tardana.Les situacions de crisi i precarietat de caràcter econòmic i social que travessarà l’individu al llarg de la seva vida es traduiran en un envelliment prematur del cervell equivalent a quatre anys respecte al d’una persona que hagi tingut una vida més senzilla. Els efectes es traduiran en una pèrdua accentuada de les seves capacitats intel·lectuals i la seva memòria, així com un increment del risc de patir demència senil i malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer.

Aquests efectes predominen lamentablement entre els membres de la comunitat negra dels EUA, que tenen el doble de probabilitats de desenvolupar demència que els blancs. Encara que alguns estudis han assenyalat factors genètics com la prevalença de la diabetis i la pressió sanguínia alta entre els negres, un equip de la Universitat de Wyoming es va proposar determinar si la causa podria estar en les condicions socioeconòmiques desfavorides de la població negra.

Els investigadors de Wisconsin van trobar que un esdeveniment estressant únic en la primera vida pot igualar quatre anys d’envelliment cognitiu, i els afroamericans tenen més riscos. En mitjana, experimenten més del 60 per cent més d’esdeveniments que els blancs en les seves vides.Els afroamericans i els llatins tenien els índexs d’incidència més elevats en comparació amb els asiàtics americans i els blancs.

Els estats amb major mortalitat infantil tenien un 40 per cent més de risc de demència en comparació amb els afroamericans que non són d’aquests estats, i un 80 per cent més de risc en comparació amb els blancs no d’aquests estats.

 

Escassetat regional de neuròlegs – Deserts Neurològics- a través dels EUA

Vint estats dels EUA s’han revelat com a Deserts de la Neurologia, a causa d’una escassetat crònica de neuròlegs i un ràpid augment de la malaltia d’Alzheimer i d’altres casos de demència. Els investigadors d’una empresa de salut digital van crear un Index de deserts neurològics de la malaltia d’Alzheimer i altres demències ( Alzheimer’s Disease and Related Disorders Index of Desert of Neurology (ANDI)), definit com la proporció de neuròlegs amb població d’Alzheimer/demència. Wyoming, Dakota del Nord, Carolina del Sud, Dakota del Sud i Oklahoma es van revelar com els cinc estats amb la bretxa més significativa projectada entre la força laboral de neurologia disponible i les necessitats de salut de les persones amb demència. Amb l’envelliment continu de la població, es necessiten recursos addicionals, capacitació i educació per als metges d’atenció primària i els cuidadors, especialment en els estats identificats.

 

L’Institut Nacional sobre l’Envelliment dels Estats Units comparteix beques inaugurals sobre disparitats racials en l’Alzheimer

A l’AAIC 2017, l’Institut Nacional sobre l’Envelliment (NIA) dels EUA, va destacar noves beques de recerca per investigar les disparitats en salut en l’Alzheimer. Segons dades i xifres de la malaltia d’alzheimer de l’Alzheimer de l’any 2017, els afroamericans tenen el doble de probabilitats de tenir Alzheimer que els blancs , i els hispans tenen més o menys la probabilitat d’una vegada i mitja. Tanmateix, aquestes poblacions estan poc representades en la recerca d’Alzheimer i demència. Segons la NIA, “Quan les cohorts [de recerca] són diverses, es poden identificar noves vies que enllacen factors ambientals, socioculturals, conductuals i biològics”.

 

Prometen un estudi precoç de la prova de sang per detectar amiloides

La investigació ha establert que hi ha una connexió entre l’Alzheimer i l’acumulació de proteïnes amiloides en plaques del cervell. Per als símptomes de la demència d’una persona causada per l’Alzheimer, les plaques amiloides han d’estar presents. Actualment, una anàlisi o anàlisi PET del líquid cefaloraquidi pot detectar la deposició amiloide en el cervell. Tanmateix, hi ha una necessitat urgent d’una prova més senzilla, menys invasiva i menys costosa per als amiloides, com ara una prova de sang. A la Conferència Internacional de l’Alzheimer Association 2017, els investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Washington presentaven resultats prometedors de la seva investigació sobre un biomarcador sanguini de amiloide en un petit grup d’estudi, a més d’una mostra de validació.

 

 

La Conferència Internacional sobre l’Alzheimer Association (AAIC) és la reunió més gran del món d’investigadors de tot el món centrats en l’Alzheimer i altres demències. Com a part del programa de recerca de l’Associació Alzheimer dels EUA, l’AAIC actua com a catalitzador per generar nous coneixements sobre demència i fomentar una comunitat investigadora vital i col·legial. 

 

 

Font : www.alz.org/aaic  // Traducció al català X.R.