ca

Les neurones més ‘netes’ estan protegides davant l’alzhèimer.

 

Algunes neurones en el cervell es protegeixen contra l’Alzheimer a través d’un sistema de neteja cel·lular que elimina les proteïnes tòxiques associades amb la malaltia, assegura un nou estudi de la Universitat de Columbia (EUA) i la Universitat de Cambridge (Regne Unit).

En les fases inicials de la malaltia d’Alzheimer, les neurones -cèl·lules del cervell- s’obstrueixen amb proteïnes tau tòxiques que afecten i eventualment maten les neurones. La proteïna tau, al costat de la amiloide, està implicada en el desenvolupament de l’Alzheimer.

L’estudi que es publica en «Nature Neuroscience» ha descobert que s’acumula més tau en certs tipus de neurones, a causa que els sistemes cel·lulars de neteja, que eliminen les proteïnes de les cèl·lules, són menys eficaços en aquestes neurones.

Els investigadors han sabut des de fa temps que les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer afecten algunes neurones però no a altres, fins i tot hi ha neurones veïnes il·leses. Però les raons d’aquesta ‘selecció’ han estat difícils d’identificar.

El nou estudi només va ser possible a causa de les noves tècniques que permeten als explorar cèl·lules individuals en el cervell.

Quan els experts van examinar les dades de neurones individuals en el cervell humà van detectar senyals que els components d’un sistema de neteja cel·lular eren menys abundants en les neurones que acumulen proteïnes tau.

Per confirmar la connexió entre aquest sistema de neteja i l’acumulació de tau, els investigadors van manipular un dels components, una proteïna anomenada BAG3, en neurones de ratolí. Així, quan van reduir els nivells de BAG3 a les neurones del ratolí, es va acumular tau. Però quan es va millorar l’expressió de BAG3, les neurones van poder desfer-se del excés de tau.

Els investigadors tenen dades, encara no publicats, que les mateixes deficiències de neteja trobades en les neurones vulnerables ocorren amb l’envelliment, el que podria explicar la relació entre l’edat avançada i la malaltia d’Alzheimer.

«Si podem desenvolupar teràpies per donar suport a aquests mecanismes de defensa naturals i evitar que la tau s’acumuli» -assenyala la neurocientífica Karen Duff, de la Universitat de Columbia i coordinadora de l’estudi -, «podríem prevenir, o almenys retardar, el desenvolupament de la malaltia d’Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives relacionades amb la tau ».

 

font: www,abc.es