ca

Les neurones segueixen formant-se a partir dels 90 anys tot i que la persona tingui Alzheimer.

 

La formació de les neurones no s’atura, sinó que es porta a terme fins i tot a partir dels noranta anys i en persones amb Alzheimer (en aquestes persones en menor mesura). Aquesta és la conclusió d’un nou estudi de la Universitat d’Illinois a Chicago (Estats Units) que ha avaluat el teixit cerebral post-mortem de persones de 79 a 99 anys d’edat.

La idea que les neurones només es desenvolupen fins a la mitjana edat, per no parlar de l’adolescència, és controvertida, ja que estudis anteriors han mostrat resultats contradictoris. Ara, aquesta investigació, publicada a la revista ‘Cell Stem Cell’, és la primera a trobar evidència d’un nombre significatiu de cèl·lules mare neurals i neurones de nou desenvolupament presents en el teixit de l’hipocamp de la gent gran, incloent aquelles amb trastorns que afecten l’hipocamp, que està involucrat en la formació de memòria i en l’aprenentatge.

“Hi ha neurogènesi activa en l’hipocamp dels adults majors fins ben entrada la dècada dels 90. L’interessant és que també vam veure algunes neurones noves en els cervells de persones amb malaltia d’Alzheimer i deteriorament cognitiu”, explica la líder del treball, Orly Lazarov. Els investigadors van trobar de mitjana aproximadament 2.000 cèl·lules progenitores neurals per cervell i unes 150.000 neurones en desenvolupament.

En aquesta investigació, a més, les persones que van obtenir millors resultats en funció cognitiva tenien neurones de desenvolupament més recent en l’hipocamp. Lazarov pensa que els nivells més baixos de neurogènesi en l’hipocamp estan associats amb símptomes de declivi cognitiu i reducció de la plasticitat sinàptica més que amb el grau de patologia en el cervell.

“En els cervells de persones sense deteriorament cognitiu que van obtenir bons resultats en les proves de funció cognitiva, aquestes persones tendien a tenir nivells més alts de desenvolupament neural nou en el moment de la seva mort, independentment del seu nivell de patologia. La barreja dels efectes de la patologia i la neurogènesi és complexa i no entenem exactament com s’interconnecten, però clarament hi ha molta variació entre persones “, argumenta el científic.

Lazarov es mostra “entusiasmat” amb les possibilitats terapèutiques de les seves troballes. “El fet que hàgim trobat que les cèl·lules mare naturals i les noves neurones són presents en l’hipocamp dels adults majors vol dir que si podem trobar una manera de millorar la neurogènesi, a través d’una petita molècula per exemple, podríem ser capaços de retardar o prevenir el declivi cognitiu en els adults grans, sobretot quan s’inicia, que és quan les intervencions poden ser més efectives “, conclou.

 

 

font:www.cuatro.com