ca

Els 10 manaments per prevenir l’Alzheimer.

 

L’Institut Nacional de l’Envelliment, adscrit als Instituts Nacionals de la Salut (NIA, en anglès) defineix la malaltia d’Alzheimer com “un trastorn cerebral progressiu i irreversible que destrueix lentament la memòria i les habilitats de pensament i, amb el temps, la capacitat de dur a terme les tasques més simples “.

D’acord amb el més recent Butlletí Trimestral de el Registre d’Alzheimer de Puerto Rico, fins al 31 de desembre de 2019, s’havien reportat 20,910 casos i figura com la quarta causa de mort al país. Aquest mateix butlletí assenyala que més de la meitat de les persones (68.7%) tenien un diagnòstic de hipertensió, un 40.3% havien estat diagnosticades amb diabetis, 1 27.8% tenien alguna malaltia cardiovascular, i un 27.5% tenien alguna malaltia neurològica. A més, un 12.3% tenia malaltia tiroïdal i un 11.2% tenia malaltia cerebrovascular. La regió oest figura amb la major quantitat de casos reportats. S’estima que localment hi ha al voltant d’uns 60,000 pacients afectats a l’illa amb Alzheimer i que de l’10 a l’12% de les persones majors de 65 anys tenen la malaltia, que és la causa més comuna de demència entre els adults grans.

En l’actualitat, els científics continuen portant a terme investigacions per comprendre més les causes de la malaltia i facilitar el seu diagnòstic. No obstant això, han arribat a el consens que hi ha alguns factors més enllà de la genètica que poden tenir un efecte en el deteriorament cognitiu associat amb la malaltia i la seva gravetat.

Si bé encara falta molt per conèixer, a continuació, la doctora Briseida Feliciano, neuròloga, investigadora i professora associada de la Universitat Central de Carib, ofereix deu dels deu “manaments” per prevenir la demència associada a l’Alzheimer.

 

1. Fes servir el teu cervell

“Fes-lo servir o perd-lo”. Aquesta frase descriu la importància de l’estimulació de el cervell per evitar el deteriorament cognitiu.

“Com més estimules el teu cervell, més actiu vas a estar mentalment. Per això, es recomanen, per exemple, fer les sopes de lletres, sortir de la casa a passejar, escoltar música, apreciar l’art i oferir tot tipus d’estímuls a el cervell “, va destacar la neuròloga, que va afegir que, de vegades, tan només es tracta de fer alguna tasca a la qual estàs acostumat més difícil, com pot ser, per exemple, tractar d’escriure amb la mà esquerra si escrius amb la dreta.

“Si li poses difícil, el cervell ha de treballar i això estimula que les neurones hagin de treballar més”, explica la doctora Feliciano, a l’comentar que, quan un fa les coses de la mateixa manera, arriba el moment en què el cervell crea un patró i “es va en automàtic”.

“Si li canvies el patró, llavors ell ha de reorganitzar-se per fer-ho d’una altra manera i això crea noves connexions a les dendrites”, la funció principal és rebre els impulsos d’altres neurones. “És com quan no fas exercicis i estàs perdent múscul”, ha comparat.

 

2. Fes exercicis

La investigadora en el tema de l’Alzheimer va comentar que, a l’fer exercicis, els músculs secreten una substància anomenada factor neurotròfic derivat de cervell (BDNF, en anglès) el qual actua com si fos una mena d’abonament per al cervell, mantenint més saludable.

“Per això, és important fer exercicis. Si ets una persona gran que no pots fer molt exercici, caminar almenys de 20 minuts a una hora és recomanable. Estudis on es comparen a pacients que ja tenen la condició i caminen una hora versus els que no caminen, s’ha vist que es mantenen millor per més temps “, va comentar.

 

3. Evita l’obesitat

Tot i que es desconeix el mecanisme perquè això passi, estudis han relacionat l’obesitat amb un risc augmentat de desenvolupar demència.

“L’obesitat s’ha associat a que el teu cervell es vagi fent malbé. A més, se sap que les persones obeses no dormen bé, tenen problemes amb el que mengen o amb el maneig de l’sucre i tot això incideix en la pèrdua cognitiva “, va adduir la doctora Feliciano.

 

4. Protegeix el teu cor

“Es coneix que tot el que fas per protegir el teu cor i els teus vasos sanguinis també protegeix el teu cervell”, va afirmar la doctora Feliciano, a l’afegir que, per exemple, controlar la pressió arterial, controlar els nivells de colesterol (sobretot el dolent, o LDL), també protegeix “. Ha afegit que recomanacions per a la bona salut cardiovascular com prendre una copa de vi negre, tenir una bona dieta que inclogui aliments antioxidants, com: maduixes, nabius, nous, ametlles i oli d’oliva, també et protegeixen el teu cervell.

 

5. Evita la hipertensió

La hipertensió ha estat vinculada a el dany de pràcticament tots us òrgans de el cos i no ha de ser una sorpresa que el cervell, que és altament vascularitzat, pateixi les conseqüències. A més, investigacions han assenyalat que la la hipertensió en els adults grans pot provocar la formació de cabdells i plaques al cervell, els dos marcadors comuns de la malaltia d’Alzheimer. Segons la doctora Feliciano, si mantens la teva salut cardiovascular pots mantenir la pressió arterial controlada.

 

6. Compte amb les vitamines i amb altres condicions de salut

“Cal estar ben pendent a les vitamines com la B12 i l’àcid fòlic. Si tens molt baixeta la B12, això et fa mal els vasos sanguinis i és important tenir-la ben tant per evitar la malaltia cardiovascular com per a la salut de el cervell “, va sostenir la neuròloga. Va esmentar que, tot i que el mesurament dels nivells d’aquestes vitamines no està en els estàndards establerts pels Centres de Serveis de Medicare i Medicaid (CMS, en anglès) i a el metge primari no se li demana que realitzi aquestes proves, quan rep al seu pràctica pacients amb pèrdua de memòria demana proves de vitamina B12, d’àcid fòlic, vitamina d i de tiroide.

“Si tens problemes de tiroides això et va a ocasionar problemes de l’sucre i dels lípids. Per això, és important saber, també, com està l’hormona tiroïdal perquè això t’afectarà el metabolisme “, ha sentenciat.

 

7. No et vencis per la depressió

“La depressió és un factor de risc per demència per si sol”, va descriure la doctora Feliciano, qui va estipular que fer exercicis pot millorar els estats depressius.

“Tractar la depressió va a millorar, també, la capacitat mental perquè el pacient deprimit no pensa i té uns pensaments distorsionats”, va dir. En contrapart, se sap també que un major deteriorament cognitiu és predictiu de depressió.

 

8. Envolta’t dels teus amics

“És important mantenir els amics. Això va a millorar la teva forma de pensar, et va a evitar la depressió i et va a mantenir més lliure de demència “, va comentar Feliciano, a el dir que, partint d’aquesta premissa, en alguns països s’han establert programes on fan comunitats perquè els amics passin la vellesa junts.

“Un ha de treure el temps per conrear l’amistat, perquè, encara que no estiguin a prop teu, pots treure una estoneta i estar per a ells i trucar-los per telèfon i fer un zoom meeting, ara que hi ha la pandèmia. L’important és mantenir aquestes connexions “, ha emfatitzat.

 

9. Mantingues bons hàbits de vida

En general, mantenir estils saludables és una estratègia per prevenir la demència. Es tracta d’evitar els excessos de triglicèrids, greixos, alcohol i altres, beure més aigua, sobretot abans de l’mig dia per evitar interrompre el cicle de la son i menjar a les hores adequades, seguint el concepte de la crononutrició, el qual es basa en l’estreta relació que hi ha entre el nostre metabolisme i el rellotge circadià intern, va explicar la doctora Feliciano.

Va afegir que el descans també és important perquè, “durant el son profund el cervell treu les escombraries metabòlica i si interromps el son, el cervell no es pot netejar”.

 

10. Escull un bon metge i crea una relació de confiança

“Un bon doctor és molt beneficiós, ja que et donarà bons consells i et prescriurà els medicaments que calguin, així com identificar quan una medicina t’estigui fent mal”, va aconsellar la neuròloga, a l’destacar que, de vegades, amb alguns petits canvis aconsellats pel metge que et dóna seguiment pots aconseguir grans canvis en la teva salut i el teu benestar.

“En aquests temps de l’COVID-19, és important que no ens oblidem dels nostres adults majors i que no els deixem molt tancats sense que tinguin un carinyet, que no se’ls porti un dinar que a ells els agradi o que no se’ls faci una trucada potser per vídeo, perquè si aïlles a la persona per complet i no estàs pendent, encara que no tingui demència, la depressió serà devastadora “, ha advertit finalment.

 

 

https://www.elnuevodia.com/suplementos/puerto-rico-saludable/notas/los-10-mandamientos-para-prevenir-el-alzheimer/