ca

Nou assaig clínic amb fàrmac per a l’Alzheimer en fase asimptomàtica.

 

El gegant farmacèutic Janssen, en col·laboració amb la Universitat del Sud de Califòrnia i 65 centres al voltant del món, començarà una altra fase d’assaig clínic del seu fàrmac candidat a tractar la malaltia d’Alzheimer, el JNJ-54.861.911.

L’assaig és de fase II/III i busca enrolar a més de 1600 persones sense símptomes de demència, però amb risc de desenvolupar Alzheimer. El reclutament de participants es realitzarà en 65 localitats d’Amèrica del Nord, Europa, Japó i Austràlia, segons informa un comunicat de premsa de la Universitat del Sud de Califòrnia.

El JNJ-54861911 és un compost orientat a evitar la formació de plaques amiloides, les formacions tòxiques de proteïnes que s’acumulen en el cervell dels malalts d’Alzheimer. Per evitar la formació d’aquestes plaques, el compost JNJ-54861911 el que fa és inhibir una de les substàncies que intervenen en el processament de la proteïna que dóna origen a la substància beta amiloide, la proteïna precursora amiloide (APP), ¿complicat? Podem quedar-nos amb el missatge que JNJ-54861911 actua a l’inici, molt a l’inici de la malaltia, evitant precisament un dels signes fonamentals que porten als símptomes que veiem en els malalts. Segons Gary Romà, director de desenvolupament clínic en l’àrea de l’Alzheimer de Janssen: “Hi ha molt optimisme de cara a que la investigació pot estar marcant el començament d’una nova era en el desenvolupament de fàrmacs per a l’Alzheimer. Potser puguem ser capaços de tractar la malaltia amb intervencions abans que es trobi molt avançada, igual que es tracta el colesterol alt per disminuir el risc d’atacs de cor. Més que curar l’Alzheimer o tractar a les persones asimptomàtiques, el fàrmac busca alentir el desenvolupament de la malaltia. Almenys en teoria.”

Fins al moment els resultats diuen que el JNJ-54861911 és segur i ben tolerat. Alguns assajos dels diversos ja realitzats -es ve provant des de 2013- apunten que aconsegueix disminuir els nivells de beta amiloide tot i que encara no es té informació sobre el seu possible efecte en l’alentiment del deteriorament de les funcions mentals.

El nou assaig clínic es desenvoluparà en 65 localitats al voltant del món, incloent ciutats espanyoles com Madrid i Barcelona, ​​o mexicanes com San Luis Potosí. De moment encara no ha començat el reclutament en aquests països, segons la informació disponible al portal clinicaltrials.com.

Els candidats a participar en l’assaig han de ser persones majors de 60 anys, lliures de demència i amb algun altre factor que els condicions a tenir major risc de desenvolupar Alzheimer. Els resultats d’aquest assaig clínic s’esperen per a l’any 2023.

Font: http://www.2ti.es Traducció al català: X.R.