ca

Nova temporada de l’hort terapèutic del Centre Alois de Cornellà.

 

Ara que el bon temps ja s’instal·la per no deixar-nos fins que la tardor torni a treure el nas, i les flors treuen descarades el cap arreu, al Centre alois de Cornella hem començat la nova temporada de l’hort terapèutic. I és que en aquest centre tenim un gran pati en el que hem aprofitat per ubicar-hi un hort per a que els usuaris conreïn verdures –verdures que quan sigui el moment se’n duran cap a casa-, gaudint de l’aire lliure i aprofitant els avantatges terapèutics que aquesta ocupació aporta. Enguany, gràcies a l’Ajuntament de Cornellà, n’hem fet una ampliació, afegint una travessa de fusta i omplint l’espai creat amb més terra.

I és en aquest hort que ja hi tenim plantades les patates i les tomaqueres, amb els usuaris  vetllant a diari  per què tinguin aigua, no hi apareguin ortigues que puguin treure aliment al planter ni cap planta parasitada pugui afectar a la resta. Fer el seguiment d’aquests vegetals ajuda cognitivament als malalts, doncs veuen la seva evolució i els canvis respecte el dia anterior, al mateix temps que serveix de motivació afegida. 

A més a més de l’hort, també tenim una part dedicada a jardí, en el que hi destaca el nostre preuat – pel seu elevat valor terapèutic- racó de plantes aromàtiques, que enguany també s’ha renovat, ampliant-ne la varietat i quantitat, afegint-hi noves plantes que desprenen molta olor, com el curri. 

El jardí terapèutic ens serveix per fer sessions de reconeixement de plantes per la olor i quins records els poden evocar. I és que l’olfacte és un sentit que està molt vinculat a les emocions, una olor impacta més en el nostre cervell que una imatge, les persones recordem un 5% del que veiem i un 35% del que olorem.

La nostra memòria és capaç de recordar més de 10.000 olors diferents però només en reconeix vora uns 200 sense entrenament. Amb les olors s’estimula el sistema límbic, aquest sistema complex d’estructures cerebrals que processa els estímuls en respostes emocionals. El sistema límbic actua sobre el sistema hormonal, generant endorfines que són les anomenades hormones de la felicitat, per això quan recordem una olor de la infantesa o d’una persona estimada tenim una sensació de benestar.

Quan olorem un perfum, la sensació que es genera a nivell emocional és similar a la que vam tenir la primera vegada que vam sentir aquella olor en una situació especial.

És un sentit molt evocador, ja que normalment, relacionem un perfum amb una persona determinada, o l’olor d’un plat, a la persona que normalment el cuina, d’aquí la utilitat de l’hort i el jardí terapèutic,  al que podeu fer una ullada clicant aquí.