ca
Notícies

Per què algunes persones són “resistents a l’alzhèimer”? Respon la ciència

Certa gent té els canvis propis d’aquesta demència sense presentar cap símptoma, gairebé com si el seu cervell fos més resistent a la malaltia

Unes 800.000 persones a Espanya pateixen alzhèimer, segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN). Aquesta malaltia neurològica no és només la principal causa de demència a tot el món, sinó també la patologia que més discapacitat genera en persones grans al nostre país i, per tant, amb una de les majors despeses socials.

En la majoria de casos, els signes són més que clars, però hi ha algunes persones que tenen els canvis propis de l’alzhèimer sense presentar cap símptoma, gairebé com si els seus cervells fossin més resistents a la malaltia. Un nou estudi, publicat a Acta Neuropathologica Communications, ha explorat com aquest desconcertant fenomen podria indicar el camí cap als tractaments.

Un equip d’investigadors dirigit per científics de l’Institut Neerlandès de Neurociència va analitzar mostres de teixit cerebral emmagatzemades al Banc Neerlandès de Cerebros, un dipòsit de cervells donats per més de 5.000 persones que van morir amb una malaltia cerebral.

Entre aquestes milers de mostres, l’equip en va trobar només 12 que havien estat cognitivament sanes abans de la seva mort i que, tot i això, presentaven clars signes neurològics de la patologia subjacent de la malaltia.

La resiliència davant l’alzhèimer

A més de demostrar el rar que és que els cervells evitin els efectes debilitants de l’Alzheimer, la petita mostra va donar a l’equip l’oportunitat d’aprendre què pot fer que aquests cervells siguin tan resistents.

“No estava clar què passa en aquestes persones a nivell molecular i cel·lular”, afirma Luuk de Vries, neurocientífic de l’Institut Holandès de Neurociència. “Per tant, busquem donants amb anomalies en el teixit cerebral que no mostraran deteriorament cognitiu al Brain Bank”.

Aquest tipus de resiliència s’ha observat abans i es creu que tant la genètica amb què naixem com les eleccions d’estil de vida que prenem poden tenir algun efecte, recull Science Direct. Aquests diferents factors també estan relacionats amb el desenvolupament de l’ Alzheimer en general.

En analitzar les combinacions úniques de cents de gens que s’expressen en cervells amb alzhèimer cognitivament sans, cervells de pacients més típics d’alzhèimer i controls sans sense la malaltia, els investigadors van trobar diferències clau en els cervells resistents relacionats amb les cèl·lules d’astròcits que estan involucrades amb la neteja de deixalles del cervell.

És més, els cervells resistents semblaven ser millors per eliminar les proteïnes tòxiques associades amb el desenvolupament de la malaltia. Sembla que aquests cervells són d’alguna manera millors per aturar l’acumulació d’escombraries neurològiques.

Una altra diferència va ser una producció d’energia més eficient en les cèl·lules dels cervells resistents. Encara no està clar què hi ha darrere d’aquestes diferències o com es relacionen amb la malaltia d’Alzheimer, però identificar quines són les diferències és un primer pas important.

“Si podem trobar la base molecular de la resiliència, tindrem nous punts de partida per al desenvolupament de medicaments que podrien activar processos relacionats amb la resiliència en els pacients amb Alzheimer”, afirma de Vries.

El següent pas d’aquesta investigació en particular és intentar descobrir per què existeixen aquestes diferències en els processos de producció de cervells resilients. A partir d’aquí, podria ser possible desenvolupar medicaments que ajudin que els cervells siguin més capaços de protegir-se a si mateixos.

Per què algunes persones són “resistents a l’alzhèimer”? Respon la ciència (elconfidencial.com)