ca

Prendre begudes ensucrades en excés podria provocar envelliment cerebral.

 

Un grup d’investigadors nord-americans ha associat el consum de begudes ensucrades amb l’acceleració dels processos d’envelliment cerebral i la primerenca aparició de símptomes de la malaltia d’Alzheimer.

Per arribar a aquesta conclusió els experts van usar dades de més de 4000 persones majors de 30 anys; van examinar els seus cervells mitjançant imatges de ressonància magnètica i van mesurar les seves capacitats de memòria a través de proves psicològiques. A més, tots van respondre qüestionaris sobre la freqüència amb la que consumeixen certs aliments.

De totes maneres, la ingesta de begudes ensucrades és una mesura indirecta de quant sucre forma part de la nostra dieta, un aspecte difícil de mesurar amb exactitud.

L’estudi va ser publicat en Alzheimer ‘s & Dementia i revela que, de mitjana, com més begudes ensucrades es consumeixin, menor és el volum cerebral i menors també són les puntuacions en les proves de memòria. La reducció en la mida del cervell està associada amb un risc alt de patir Alzheimer.

En comparació amb els que no consumeixen begudes ensucrades, els que en prenien una o dues al dia van tenir una reducció del volum cerebral equivalent a 1,6 anys d’envelliment normal, a més d’ unes puntuacions menors en tests de memòria que són similars a les que comportaria gairebé 6 anys d’envelliment. Els que consumien més de dues begudes ensucrades tenien una disminució del volum cerebral equivalent a dos anys d’envelliment normal i menors puntuacions de memòria que equivalen a 11 anys d’envelliment.

Els investigadors van realitzar l’estudi controlant altres condicions com diabetis, pressió arterial, colesterol, tabaquisme i moltes altres característiques de salut i conductuals.

“Encara que no podem provar que és una relació de causa i efecte, aquestes dades suggereixen que hem de ser curosos pel que fa al consum de les begudes ensucrades”, va assenyalar l’autor principal de l’estudi, Matthew P. Passada, investigador sènior a la Universitat de Boston . “Són calories buides que contribueixen a l’augment de pes i a les malalties metabòliques”. 

 

Font: The New York Times ; Traducció al català: X.R.