ca

Per què la majoria de pacients amb Alzheimer són dones?

 

Les dones viuen més temps que els homes, però, quins altres riscos pot tenir una dona per sobre de l’home? Podria ser la genètica? ¿Les diferències biològiques sobre com envelleixen les dones? ¿Potser fins i tot l’estil de vida? Esbrinar aquests factors podria ser determinant per als tractaments o cures preventives. Una de les pistes més preocupants dels estudis que s’estan duent a terme és que la investigació mostra un notori gen relacionat amb l’Alzheimer té un major impacte en les dones que els homes. “Hi ha qüestions biològiques suficients que apunten a un major risc en les dones, així que hem d’aprofundir en això i esbrinar per què”, tal com confirma Maria Carrillo, directora científica de l’Associació d’Alzheimer.

El mes passat, l’associació va començar a treballar-hi amb 15 de les seves principals científics en conjunt. A finals d’aquest estiu, Carrillo va dir que planejava començar a finançar la investigació per fer front a algunes de les llacunes. “Hi ha moltes dades que no s’entenen i no es coneixen. És hora que fem alguna cosa”, ha afegit.

Un recent informe de l’Associació d’Alzheimer estima que als 65 anys, les dones tenen una probabilitat entre 6 de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer durant la resta de les seves vides, en comparació amb una probabilitat d’1 en 11 en el cas dels homes . La part difícil és determinar quina part de la disparitat es deu a la longevitat de les dones o altres factors.

“És cert que l’edat és el major factor de risc per desenvolupar la malaltia d’Alzheimer”, va dir la professora de la Universitat del Sud de Califòrnia Roberta Díaz Brinton, que va presentar dades sobre les diferències de gènere en una reunió dels Instituts Nacionals de la Salut d’aquest any. Però, també afegeix, “de mitjana, les dones viuen quatre o cinc anys més que els homes, i sabem que l’Alzheimer és una malaltia que comença 20 anys abans del diagnòstic.” Per la seva banda, Brinton investiga si la menopausa pot ser un punt d’inflexió que deixa certes dones vulnerables.

No obstant això, hi ha alguna evidència que una vegada que la malaltia d’Alzheimer es diagnostica, les dones poden empitjorar més ràpid; les exploracions mostren una més ràpida contracció de certes àrees del cervell. Però la investigació de gens ofereix l’evidència més sorprenent en la diferència sexual.

Investigadors de la Universitat de Stanford van analitzar els registres de més de 8.000 persones d’una forma d’un gen anomenat APOE-4, que se sap que augmenta el risc d’Alzheimer. Les dones que porten una còpia d’aquesta variant genètica eren dues vegades més propenses a desenvolupar la malaltia d’Alzheimer amb el temps que les dones sense el gen, mentre que el risc dels homes es va incrementar només lleugerament, segons el Dr. Michael Greicius, tal com va informar l’any passat.