Hi ha estudis que ja analitzen la relació entre la cura de les genives i la salut del cervell.
Quan pensem en demències i en la malaltia d’Alzheimer, immediatament les associem al cervell. I tenim raó. Però hi ha un altre factor: la salut bucal. La seva relació amb les demències pot ser que sigui més que capritxosa. De fet, els científics creuen que patir una malaltia a les genives pot tenir un paper important en el risc de desenvolupar Alzheimer. Ho veiem en un estudi recent que recollim a continuació i la seva explicació per part de diversos experts.
Els estudis apunten la importància de la salut bucal
La presència repetida d’un tipus de bacteri que apareix en les malalties de genives més recurrents (com a periodontitis o piorrea) en persones amb el mal d’Alzheimer fa sospitar els científics que hi pot haver una relació directa entre boca i aquesta demència. Aquesta troballa obre les portes a la possibilitat de trobar un fàrmac que pugui ajudar el tractament i prevenció d’aquesta malaltia, per a la que avui no existeix cura. I un altre consell que sabem o intuïm: cuidar la salut bucal pot ser encara més important del que pensàvem.
Què han descobert els científics sobre la boca i l’Alzheimer?
Els investigadors han analitzat teixit cerebral, medul·lar i saliva de pacients morts i vius a qui se’ls va diagnosticar la malaltia d’Alzheimer. I el seu estudi, publicat a Science Advances, ha trobat un bacteri associat amb la malaltia de les genives crònica, l’anomenada Porphyromonas gingivalis, al cervell de les persones amb aquesta demència.
I no només això. Proves realitzades amb ratolins corroboren que aquest bacteri pot viatjar des de la boca fins al cervell i han mostrat que una proteïna tòxica (la gingipaína) secretada per aquest microorganisme té capacitat per destrossar les neurones cerebrals. El bacteri, a més, augmenta la producció d’una proteïna anomenada beta amiloide, un component de les característiques plaques i cabdells amiloides del cervell dels malalts d’Alzheimer.
I què diuen altres experts sobre això?
Altres neuròlegs i investigadors no relacionats amb aquest estudi també creuen que aquesta troballa pot suposar un avenç, ja que cimenta la possible relació entre la salut bucal i les malalties neurodegeneratives. Encara que, adverteixen, encara no està clara la funció concreta que el bacteri de les malalties de genives exerceix en l’evolució de la demència.
Existeixen diversos factors de risc associats amb l’augment de la possibilitat de patir Alzheimer, entre ells, la hipertensió, resistència a insulina o la diabetis. L’estudi, encara que amb limitacions, amplia les possibilitats de trobar un tractament que curi la malaltia.
Cuidar la boca, sempre
Els experts apunten que una explicació és que el bacteri de la periodontitis arribi al cervell a través de les cèl·lules i les connexions neuronals. Però, adverteixen, també és possible considerar que les persones que pateixen Alzheimer tinguin una pitjor higiene bucal, senzillament perquè la malaltia els faci menys capaces de cuidar les seves dents i genives.
Però, ja que les cures dentals i bucals són importants per a la salut general, el consell és donar-li importància, en especial en les persones més grans.
Jordi Prió
Saps que tenir cura de les teves genives pot protegir el teu cervell? (elnacional.cat)