ca

Schekman: Sense tractament, l’Alzheimer i Parkinson seran un problema mundial.

 

València, 7 de juny (EFE) .- El premi Nobel de Medicina de 2013, Randy Schekman, adverteix que les malalties neurodegeneratives, com l’Alzheimer o el Parkinson, seran un “els problemes més apressants del món”, i veu fonamental el suport governamental i la filantropia privada per avançar en la seva investigació.

En una entrevista amb l’Agència EFE, Schekman, qui forma part del jurat dels Premis Rei Jaume I, destaca que en els últims anys hi ha hagut “un gran progrés” en oncologia i cardiologia però no ha passat el mateix amb les malalties neurodegeneratives, per a les que encara no hi ha cap tractament.

Lamenta el poc que s’ha avançat respecte d’aquest tipus de patologies, que ell ha viscut molt de prop, ja que la seva dona va morir el 2017 després de vint anys malalta de Parkinson. “És tan devastador … -recorda-. No hi ha res a fer més que veure un ésser estimat desaparèixer davant dels teus ulls”.

“Haurem de dependre del suport governamental i la filantropia privada, en cas contrari no hi haurà avenços”, assegura aquest biòleg cel·lular nord-americà, qui confia en el suport privat, ja que reconeix que els governs “només poden arribar fins a cert punt”.

A més, veu un gran interès per la investigació sobre aquest tipus de malalties per part de persones “molt acabalades”, com el fundador de Facebook, Mark Zuckerberg; el cofundador de Google Serguei Brin i el cofundador de Microsoft Bill Gates.

“Ara mateix hi ha prou riquesa privada dirigida a les malalties neurodegeneratives”, assenyala per valorar que tant persones a títol particular com governs estiguin compromesos amb aquestes malalties perquè, al seu parer, “cada vegada van a afectar un fracció major de la població” .

Creu que els polítics es prenen seriosament la investigació mèdica i mostra d’això és que tot i “les propostes pressupostàries tan dures” del president Donald Trump, el Congrés nord-americà “les ha fet caure i s’ha incrementat el finançament de l’Institut Nacional de Salut “.

No obstant això, critica que el Govern de Trump “no té política referent a això”, es mostra “antagonista a la ciència en general” i té “una actitud antiintel·lectual” sobre assumptes com el canvi climàtic o el medi ambient.

De Trump assegura a Efe que és “un ignorant” que no té “cap tipus de coneixement ni és capaç d’apreciar la ciència o els fets senzillament”. “No hi ha cap tipus de comprensió ni de respecte cap a la ciència per part de Trump”, proclama.

Sobre la moda existent entre alguns pares de no vacunar els seus fills, alerta que li sembla “una bogeria” i considera que es tracta d ‘ “ignorància”, ja que aquest tipus de decisions es “fonamenten en nocions errònies sobre l’origen d’algunes malalties “.

Apunta que aquesta idea va sorgir fa vint anys, quan un metge anglès va publicar en una revista clínica un article que deia que la immunització causava autisme, i lamenta que tot i que es va demostrar que era fals i que les dades estaven manipulats, el corrent encara es manté.

Schekman indica que els que no vacunen al seu fills “ho fan sota el seu propi risc”, encara que insisteix que “està malament i és perillós” i advoca perquè tothom sàpiga “el dolent que és” no immunitzar els nens.

Respecte de l’homeopatia, considera que és “màgia”. “És desitjar que les coses siguin com no són”, assenyala per admetre que després de la homeopatia hi ha tot “un negoci multimilionari que es fonamenta en el no res absoluta”.

Schekman veu “impossible” predir quin serà el pròxim gran avanç mèdic i creu que aquesta “és la bellesa de la ciència”. “Succeirà, però molt pocs seran capaços de predir”, indica.

Sobre el canvi de Govern a Espanya, afirma no conèixer prou la política d’aquest país, de manera que l’única cosa que sap és que hi ha un nou govern i admet desconèixer qui s’ha convertit en president.

Randy Schekman va guanyar el Premi Nobel de Medicina el 2013 al costat d’altres dos investigadors pels seus descobriments de la maquinària que regula el trànsit vesicular. EFE