ca
Notícies

Un estudi recolza l’impacte positiu de la vida social en pacients amb demència.

El treball assenyala la necessitat de mantenir aquestes persones i els seus cuidadors socialment connectats. A més, deixa recomanacions pràctiques per contrarestar la solitud i millorar el benestar emocional

Les persones amb demència (i els seus cuidadors) necessiten una vida social activa per mantenir-se saludables, informa un estudi recent. No obstant, els investigadors van trobar que tant els pacients amb demència com els seus cuidadors tenien connexions socials en declivi a mesura que la malaltia progressava.

Les xarxes socials dels pacients trontollaven, ja que la mala memòria dificultava la conversa, fet que feia que la família i els amics se sentissin incòmodes en la seva presència, van assenyalar els investigadors. I els seus cuidadors (cònjuges, fills adults i altres) es van aïllar a mesura que augmentaven les seves responsabilitats amb el pacient. Res d’això no era saludable per als pacients o els cuidadors.
“Les necessitats socials insatisfetes tenen un impacte negatiu en la qualitat de vida, i això pot conduir a resultats de salut com la depressió i la malaltia cardiovascular, a més d’un alt ús de l’atenció de la salut i una mort prematura”, va explicar el investigador principal, el Dr. Ashwin Kotwal, professor assistent de medicina de la Divisió de Geriatria de la Universitat de Califòrnia, a San Francisco.
“Sabem per investigacions anteriors que els adults més grans amb uns nivells més alts d’aïllament social tenen més del doble de probabilitats de ser col·locats en una llar de gent gran”, va afegir Kotwal en un comunicat de premsa de la universitat. A l’estudi, els investigadors van analitzar els casos de dues dotzenes de pacients, principalment homes, amb demència, i quatre dotzenes de cuidadors, principalment dones. L’edat mitjana dels pacients va ser de 80 anys i l’edat mitjana dels cuidadors va ser de 67 anys.

Els resultats indiquen que tant els pacients com els cuidadors han de ser avaluats amb regularitat per detectar la soledat i l’aïllament, de manera que els metges puguin trobar maneres de mantenir-los socialment connectats, van assenyalar els investigadors. El nou estudi apareix a l’edició del 18 de març de la revista The Gerontologist.

Les persones poden i han de buscar opcions per barrejar-se amb els altres, van dir els investigadors. ”Participar en grups de suport, en què els pacients i els seus cuidadors poden reunir-se per separat, podria ser un lloc de baix estrès per socialitzar i obtenir consells”, va aconsellar la investigadora sènior, Krista Harrison, geriatre de la iniciativa Global Brain Health de la UCSF.

“Els metges han de parlar sobre opcions com els cors comunitaris que s’han adaptat als pacients amb demència i als cuidadors”, va afegir. ”Investigacions anteriors mostren que es poden gaudir d’activitats significatives a mesura que avança la malaltia”, va dir Harrison. “Hi pot haver maneres senzilles d’adaptar les activitats, com ara canviar l’assistència d’un lloc de culte a participar en un servei per Zoom amb una petita reunió a casa”.

L’estudi concorda amb un estudi recent dirigit per la UCSF de parelles casades en què un dels membres tenia demència, van dir els investigadors. En aquest estudi, els investigadors van trobar que les persones molt properes a una parella amb demència van experimentar més solitud que abans de començar la malaltia.

D’altra banda, els que estaven en mal matrimoni no es van veure afectats per la demència de la seva parella, encara que tenien taxes més altes de depressió i solitud en general. ”Les persones que realment estan involucrades en el seu matrimoni o parella tenen més a perdre quan un dels membres de la parella desenvolupa demència”, va explicar Kotwal. “Però aquells amb una qualitat marital més baixa ja han perdut el suport emocional del matrimoni que pot ser protector contra la solitud i la depressió”

(Dennis Thompson – HealthDay News)

Un estudio respalda el impacto positivo de la vida social en pacientes con demencia – Infobae