El medicament, desenvolupat per les farmacèutiques Eisai i Biogen, podria sortir a la venda durant l’any que ve.
Assaig esperançador d’un nou fàrmac contra l’Alzheimer, que ha aconseguit alentir un 27% l’avanç de la malaltia en etapes precoces.
La farmacèutica japonesa Eisai ha anunciat la fase final de l’estudi que està fent amb Lecanemab, el tractament que ha desenvolupat amb el laboratori nord-americà Biogen.
L’assaig clínic va començar el març del 2019. Hi van participar 1.795 persones del Japó, els Estats Units i Europa amb demència lleu o Alzheimer en estadis inicials i amb anomalies de la beta-amiloide (clau per al desenvolupament de la malaltia) confirmades.
Resultats notables en sis mesos
Els pacients es van dividir en dos grups. A uns els van donar el fàrmac un cop cada dues setmanes durant 18 mesos, mentre que la resta van rebre un placebo.
Passat l’any i mig, el grup que havia rebut el medicament presentava una reducció del 27% de l’empitjorament dels símptomes, en comparació amb els que havien rebut el placebo.
Els investigadors van comprovar que ja a partir dels sis mesos es notaven “canvis estadísticament significatius” en l’evolució cognitiva.
L’ACE Alzheimer Center Barcelona ha participat en l’assaig, amb un 20% dels pacients dels 12 centres de l’Estat que van implicar-se en l’estudi. La neurològa i directora mèdica de l’ACE, Mercè Boada, ha celebrat els resultats: “És una gran notícia per al món Alzheimer: estem en un moment de canvi en la seva història. Podríem tenir un fàrmac amb eficàcia clínica el 2023.”
Com funciona el Lecanemab
El Lecanemab és un anticòs antibeta-amiloide, una proteïna que s’acumula de forma anormal al cervell de les persones amb Alzheimer. S’uneix a aquesta proteïna i evita la destrucció de cèl·lules nervioses.
El director general de Biogen ha llançat un missatge optimista als afectats: “L’anunci dona als pacients i les seves famílies l’esperança que el Lecanemab, si s’aprova, pugui potencialment alentir la progressió de l’Alzheimer, i proporcionar un impacte clínicament significatiu en la cognició i la funció.”
Es podria comercialitzar l’any que ve
Les conclusions de la investigació es presentaran al congrés d’assajos clínics sobre l’Alzheimer que tindrà lloc al novembre als Estats Units.
Eisai portarà els resultats a les autoritats reguladors amb la intenció de sol·licitar, abans del març del 2023, l’aprovació del fàrmac als Estats Units, el Japó i Europa.
El 2021, els Estats Units van aprovar un altre medicament de les mateixes companyies, comercialitzat amb el nom Aduhelm, tot i que hi havia dubtes sobre l’efectivitat i la seguretat del tractament.
Precisament, l’Agència Europea de Medicaments (EMA) va rebutjar la sol·licitud de comercialització perquè va considerar que l’evidència científica no demostrava que fos “prou efectiu per al tractament en adults en fases inicials”.
Aquest rebuig i els dubtes creixents van portar els laboratoris a deixar de comercialitzar-lo el maig passat.
Font: Un fàrmac experimental aconsegueix frenar l’avanç de l’Alzheimer en estadis inicials (ccma.cat)