ca
Notícies

Un sensor immuno infraroig podria ser capaç de detectar a la sang els primers símptomes d’Alzheimer 17 anys abans de les primeres manifestacions.

Investigadors de la Universitat de Bochum (Alemanya) han desenvolupat un sensor immunoinfraroig que és capaç d’identificar els signes de la malaltia d’Alzheimer a la sang fins a 17 anys abans que apareguin els primers símptomes clínics. Aquest sensor detecta el mal plegament del biomarcador proteic beta-amiloide, plegament que provoca les plaques d’amiloide.

Les mostres de sang es van prendre entre el 2000 i el 2002 i es van congelar. En aquell moment, els participants a la prova tenien entre 50 i 75 anys i encara no se’ls havia diagnosticat la malaltia d’Alzheimer. Per a l’estudi actual, es van seleccionar 68 participants a qui se’ls havia diagnosticat la malaltia d’Alzheimer durant els 17 anys de seguiment i es van comparar amb 240 subjectes de control sense aquest diagnòstic.

El sensor immunoinfraroig va ser capaç d’identificar els 68 subjectes de prova que posteriorment van desenvolupar la malaltia d’Alzheimer amb un alt grau de precisió. Els investigadors van examinar altres biomarcadors amb la tecnologia complementària i altament sensible de SIMOA, concretament el biomarcador P-tau181. Tot i això, van determinar, a diferència de la fase clínica, que aquest marcador no és adequat per a la fase primerenca sense símptomes de la malaltia d’Alzheimer.

Així, van comprovar que la concentració de la proteïna de la fibra glial (GFAP) pot indicar la malaltia fins a 17 anys abans de la fase clínica, encara que ho fa amb molta menys precisió que el sensor immunoinfraroig. Però, en combinar el mal plegament de beta amiloide i la concentració de GFAP, els investigadors van poder augmentar encara més la precisió de la prova a la fase asimptomàtica.

 

Un sensor inmunoinfrarrojo podría ser capaz de detectar en sangre los primeros síntomas de Alzheimer 17 años antes de sus primeras manifestaciones : Neurología.com (neurologia.com)