ca
Notícies

Una nova tècnica per al diagnòstic precoç de l’Alzheimer aconsegueix una fiabilitat del 98%

Al ser un algorisme que no requereix màquines costoses, la seva aplicació mèdica podria ser immediata.

Científics de l’Imperial College de Londres han aconseguit accelerar la detecció de l’Alzheimer a través de la combinació d’escàners amb intel·ligència artificial, cosa que ha demostrat ser eficaç en el 98% dels casos, fins i tot en les fases més prematures. Això suposa una doble gesta, ja que a més de guanyar temps per tractar la malaltia als pacients és possible investigar la malaltia des de fases tan inicials que permetran als científics precisar aquells aspectes de la malaltia imperceptibles per a les capacitats humanes.

Intel·ligència artificial aplicada a la salut
La investigació ha estat publicada a la revista Nature i finançada a través de l’Institut Nacional de la Investigació Sanitària (NIHR per les sigles en anglès) del Regne Unit.

L’objectiu era aplicar un algorisme que ja s’estava aplicant a la detecció del càncer adaptant-lo als escàners cerebrals. Per això, van dividir el cervell en 115 regions i van assignar 660 característiques diferents (com a mida, forma i textura) per avaluar cada regió. Després van entrenar l’algoritme per identificar on els canvis en aquestes característiques podrien predir amb precisió l’existència de la malaltia d’Alzheimer.

Un algorisme que es perfecciona
Durant l’experiment es va aplicar l’algorisme entrenat a 400 escàners de cervells de pacients sans, pacients en fase primerenca i avançada de l’Alzheimer i persones amb altres malalties neurològiques, com ara la demència frontotemporal o el Parkinson. En el 98% dels casos l’algorisme va aconseguir detectar l’Alzheimer i en el 79% dels casos fins i tot va poder diferenciar en quina etapa es trobava la malaltia.

Una intel·ligència artificial aconsegueix detectar l’Alzheimer amb un 98% d’eficàcia
Mentre que els mètodes aplicats actualment als hospitals poden ser lents, imprecisos i fins i tot equívocs –ja que es basen primordialment en escàners analitzats pels doctors i la repetició de tests de memòria i tests cognitius–, l’algorisme es basa en una fórmula que es va perfeccionant com més casos rep. Això vol dir que podria ser una màquina gairebé perfecta en la detecció precoç de malalties neurològiques.

Un altre avantatge d’aquest mètode és que la seva aplicació mèdica tindria un cost insignificant, ja que l’únic que caldria és introduir l’algorisme a l’escàner estàndard de ressonància magnètica que inclouen comunament gairebé tots els hospitals.

El rellotge no s’atura però l’alarma sona abans
Tot i que l’Alzheimer és una malaltia que va en augment i que no té cura, aquest descobriment pot ser una eina molt útil a l’hora d’alleujar la pressió del contrarellotge que es precipita sobre els afectats. D’aquesta manera, tant pacient com familiars poden planificar amb més antelació el tractament i les decisions tangents a la malaltia neurodegenerativa.

Així mateix, resulta una oportunitat profitosa per als neurocientífics: en tenir un registre de canvis cerebrals molt més concís, serà més fàcil detectar els motius de la malaltia i aturar-ne la curació.

 

Irene Alcaraz

Nueva técnica diagnóstico precoz del alzhéimer (65ymas.com)