ca

Una nova vacuna redueix les plaques tòxiques que causen l’Alzhèimer.

 

Els assajos amb animals de laboratori (ratolins i micos) demostren ja que aquesta vacuna injectable provoca una resposta immune del cos que redueix l’acumulació en el cervell de les dues proteïnes tòxiques associades amb l’aparició de l’Alzheimer.

El desenvolupament d’aquesta prometedora vacuna ha durat deu anys i les primeres proves amb ratolins han demostrat que “pot atacar de manera efectiva i segura el que creiem que pot causar la malaltia d’Alzheimer”, segons ha destacat el doctor Roger Rosenberg, director del Centre de la Malaltia d’Alzheimer d’Utah, als Estats Units.

Els responsables d’aquesta investigació creuen també que aquesta vacuna pot ser “segura” per als éssers humans, perquè no té efectes secundaris greus, tot i que encara queda per fer el pas sense dubte més important: provar la seva eficàcia en pacients que pateixen aquest tipus de demència .

 

Avanç esperançador

En animals, aquesta vacuna “mata” les cèl·lules del cervell afectades per les dues proteïnes tòxiques l’acumulació desencadena la malaltia d’Alzheimer en humans, i sense efectes secundaris greus, com havia passat amb una altra vacuna fa 15 anys i que va causar inflamació cerebral en alguns pacients.

Però la nova vacuna presenta, per fi, resultats prometedors, perquè, en l’últim assaig amb ratolins, va provocar una reducció del 40% de la proteïna beta-amiloide i del 50% a la tau, sense provocar la inflamació del cervell.

Si aquests resultats s’aconsegueixen també en humans, es podria reduir cinc anys l’aparició d’aquesta greu malaltia i “això seria un avanç enorme per als pacients i les seves famílies”, segons ha explicat la doctora Doris Lambracht-Washington, autora principal d’aquest projecte liderat pel Southwestern Medical Center d’Utah. I conclou: “el nombre de casos de demència podria reduir a la meitat”.

 

Malaltia sense cura

La malaltia d’Alzheimer es caracteritza per un deteriorament progressiu del cervell a mesura que les neurones es destrueixen. Al món ja hi ha 46 milions de persones pateixen aquest tipus de demència i els científics alerten que el seu nombre es pot duplicar d’aquí a l’any 2050.

A hores d’ara, no existeix cap tractament que sigui eficaç contra l’Alzheimer, tot i que s’estan ja provant ja diverses teràpies en assajos clínics amb humans.

Aquesta nova vacuna presenta l’avantatge de permetre que el cos produeixi els seus propis anticossos a través d’una immunització activa i aquest sistema és més econòmic i accessible.

 

 

Javier Gregori.

http://cadenaser.com/